Drugi festival klasične muzike Bunt održava se ovih dana u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu, pod sloganom „Nije sve loše, dobra je muzika“. I ovo izdanje, kao i prethodno, nosi podnaslov „Samoodbrana umetnosti“.


Jedan od inicijatora festivala Bunt – Beogradska umetnička nova teritorija, istaknuti flautista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Ljubiša Jovanović, kaže da su ih reakcije javnosti obavezale da ponovo organizuju ovaj festival, da nastave plemenitu ideju slobodne umetnosti.

– Apolitičan, neprofitan, oslonjen isključivo na umetničke vrednosti i dobru volju pojedinaca da nastupaju bez honorara i interesovanje publike, na drugom BUNT festivalu je 260 učesnika čija je želja da omoguće normalno funkcionisanje umetnosti u Srbiji – ističu organizatori.

Program festivala obuhvata 16 događaja od kojih su deset koncerti, a muziku od Baha do Filipa Glasa za sve uzraste izvodiće najznačajniji srpski umetnici svih generacija.

Prema rečima članice organizacionog tima BUNT-a, kompozitorke Ivane Stefanović, na drugom festivalu pored izvođenja najvažnijih stranica srpske muzike imali su ideju da o njoj i progovore. – Od 16 događaja na festivalu četiri su tribinskog tipa, razgovori o srpskim kompozitorima različitih vremena – ističe Stefanovićeva.

Prema rečima Natalije Lazić iz Udruženja, iz iskustva roditelja zna koliko se deca sa autizmom raduju svakom projektu sa svojim vršnjacima. Ona priča da deca sa autizmom rado pevaju i glume, da uspešno igraju predstavu „Čarobno putovanje“ u Pozorištu na Terazijama, ali da je ovo prvi put da su pozvani na jedan festival. Ovogodišnji BUNT imaće i dobrotvorni koncert u nedelju, 9. novembra, u Zvezdara teatru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari