U Subotici je juče održana prva odnosno konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića. Ideja o nizu aktivnosti i manifestacija kojima bi se negovao i čuvao literarni, filozofski i uopšte intelektualni rad i angažman Radomira Konstantinovića javila se neposredno po njegovoj smrti (oktobar, 2011. godine), a Savet za obeležavanje njegovog nasleđa formiran je u februaru prošle godine. Za članove tog saveta izabrani su književnici, kulturni radnici i javne ličnosti koje su bile Konstantinovićevi bliski saradnici, ili su se pak profesionalno bavili njegovim radom.

Članovi tog saveta su: Latinka Perović, Živan Berisavljević, Gojko Tešić, Radivoj Cvetićanin, Ivan Milenković, Laslo Vegel, Boško Krstić, Oto Tolnai, Boško Kovačević i drugi.

Prvi u nizu planiranih kulturnih događanja u okviru sada usvojenog programa biće okrugli sto posvećen percepciji palanke Radomira Konstantinovića, kao i manifestacija Dani Radomira Konstantinovića, koju će u oktobru organizovati Gradska biblioteka u Subotici, povodom godišnjice smrti književnika. Subotica će, inače, biti jedno od centralnih mesta u kojima će se održavati aktivnosti posvećene stvaralaštvu i idejama Konstantinovića, pre svega zbog činjenice što je on u ovom gradu rođen (mart, 1928. godine) i u njemu proveo značajan deo svog života. A kako je najavio Živan Berisavljević, program obeležavanja i negovanja nasleđa ovog velikog subotičkog i eksjugoslovenskog književnika i filozofa obuhvata veoma širok prostor, tako da će se u to uključiti i kulturne institucije sa prostora bivše Jugoslavije, ali i sve evropske zemlje u kojima je Konstantinovićevo delo bilo publikovano i imalo odjeka u njima. Stoga će i dodela nagrada pod imenom Radomira Konstantinovića mladim i uspešnim stvaraocima obuhvatiti laureate sa čitavog pomenutog prostora, dok je u dužem periodu, u okviru izdavačke delatnosti, osim sabranih dela i književne i filozofske zaostavštine, planirano objavljivanje i drugih autora srodnih literarnih i filozofskih pogleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari