Centralna svečanost obeležavanja 160. godišnjice rođenja velikog svetskog naučnika srpskog porekla Mihajla Idvorskog Pupina, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića i uz blagoslov patrijarha Irineja, održaće se večeras od 18 sati u Rektoratu Beogradskog univerziteta.


– Upravo na mestu na kome je Pupin stekao počasni doktorat i gde mu je lično uručen. Značajno je reći da će se ovde okupiti ne samo predstavnici univerziteta već i akademici i predstavnici srpskih naučnih institucija i drugi poštovaoci Pupinovog dela. Takođe treba reći da će se na prigodan način obeležiti godišnjica i u Pupinovom rodnom mestu, a posebno na Kolumbija univerzitetu i Čikagu – najavio je prof. dr Branko Kovačević, predsednik Organizacionog odbora.

O Pupinovom naučnom stvaralaštvu i doprinosu razvoja komunikacija u svetu govoriće eminentni profesori, privrednici i stručnjaci iz zemlje i sveta.

– Biće to multimedijalna prezentacija o stvaralaštvu najznačajnijeg Srbina našeg rasejanja, koji je u svoje vreme organizovao naše ljude u Americi, stvarajući masovne organizacije kakve više ne postoje, koje su pomagale Srbiju. Predsednik Nikolić otvoriće i Izložbu o životu i radu srpskog velikana, na kojoj će se videti oko 200 fotografija i drugih dokumenata i pisama Mihajla I. Pupina – istakao je Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Odbora i autor projekta obeležavanja Pupinove godišnjice. Vlajković je najavio da se priprema i prigodna dvojezična publikacija o Pupinu, koja će se sa dokumentarnim filmom pod nazivom „Srbin koji je povezao svet“ na DVD formatu podeliti uvaženim gostima. Posle održanih skupova biće priređen poseban Zbornik.

Skup u Rektoratu univerziteta prenosiće RTS, koji će prikazati i pomenuti film. Redaktor teksta i učesnik u emisiji bio je i počivši akademik Aleksandar Marinčić, jedan od najboljih poznavalaca Pupinovog dela. Skupu će prisustvovati i američki ambasador Majkl Kirbi i istaknute javne ličnosti iz Srbije i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari