Suočavanje s budućnošću sada 1

– „Sva pitanja i izazovi sa kojima se suočava arhitektura sada – migracije, problemi sa energijom, klimatske promene, infrastruktura, moraće da se rešavaju i u budućnosti“, rekla je Danica Jovović Prodanović povodom 11. po redu Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA čiji je ovogodišnji naslov „Budućnost je sada“.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ova tema je najviše uticala na oblikovanje programa manifestacije koji će kao i dosad obuhvatiti izložbe, predavanja, radionice, šetnje a biće organizovan i koncert Zvuk moderne u Domu štampe i projekcija filma „Beograd u 21. veku“. Najveći deo zbivanja odvijaće se u Kulturnom centru Beograda, gde će biti predstavljena međunarodna izložba „Energetske tačke Beograda“. Ona će pokazati da su teme koje interesuju arhitekte aktuelne i iste u čitavom svetu. To su problemi stanovanja, urbanih ruševina bilo da su one posledice rata, ekonomske krize ili sistematske zapuštenosti, sve veća potreba za privremenim oblicima stanovanja, te promišljanje odnosa prostor-telo, kao recimo, u umetničkom radu „Urban yoga“.

Prikaz autora i dela koji su dobili nagrade za arhitekturu tokom 2015 godine, kao i onih koji su osvojili priznanja na realizovanim konkursima biće predstavljeni na izložbi u Galeriji Podroom, a u Artgetu će moći da se vide fotografije Željka Mandića obuhvaćene naslovom „Neobična mesta“. U Galeriji RTS, predviđena je „Međunarodna izložba savremenog stanovanja“ čiji je kustos Darko Marušić a u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti biće izloženi eksperimentalni radovi studenata iz Graca, pod naslovom „Prostorni origami“. Serijal od pet predavanja će simbolično početi 9. maja i baviće se temom „suočavanja“. Naime, kako je autor ovog programa Aleksandar Bobić objasnio, suočavanje je nešto što uvek izbegavamo, a ono je zapravo veoma važno jer znači suočavanje i raskid sa samim sobom. Bobić ovo smatra preduslovom promene, koju bi on, kako je naveo, stavio kontra, mnogo češćoj modifikaciji. U ovom programu najavljeno je učešće više od 20 arhitekata teoretičara iz zemlje i inostranstva među kojima su Spasoje Krunić, Ivan Kucina, Tatjana Stratimirović i mnogi drugi. Poseban blok na Bini zakazan za 7. maj u Dvorani kulturnog centra Beograda biće posvećen Stanovanju danas i međunarodnim iskustvima, gde će publika moći da sazna više o Aspernu, bečkom gradu na jezeru, opusu zagrebačkog studija Dva arhitekta i planove za 50.000 novih stambenih jedinica u Amsterdamu. Tradicionalne šetnje u društvu arhitekata i istoričara arhitekture biće usmerene na destinacije – od Kosančićevog venca do Terazija, Blok 21, Savsku obalu, Palatu SIV-a i mnoge druge.

Prijavljivanje za učešće u šetnjama i detaljnije informacije o programu manifestacije mogu se naći na sajtu bina.rs.

Platforma

Tema i program ovogodišnje manifestacije, prema rečima Danice Jovović Prodanović, opredeljena je takođe i uspehom BINA-e koja je ušla u veliki međunarodni projekat „Future Ahitecture“, koji traje dve godine i okuplja 13 zemalja i 14 organizacija. Ova platforma ima za cilj stvaranje mreže arhitekata istraživača i teoretičara, njihovo kretanje i predstavljanje, te stvaranje baze informacija i ideja vezanih za budućnost arhitekture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari