Premijera filma „Miris kiše na Balkanu“ u režiji Ljubiše Samardžića zakazana je za večeras u 20.30 u Sava centru. Film je nastao prema bestseler romanu Gordane Kuić. U scenario su ga pretočili Nebojša Romčević i Đorđe Milosavljević. Uloge su poverene: Ljiljani Blagojević, Predragu Ejdusu, Kalini Kovačević, Mirki Vasiljević, Tamari Dragičević, Milanu Vasiću, Goranu Navojcu, Aleksandri Bibić, Siniši Uboviću, Mariji Vicković. Direktor fotografije je Radoslav Vladić, scenograf Veljko Despotović, montažer Gordana Zafranović, kostimograf Nevena Milovanović, ton majstor Branko Đorđević, a muzika je delo Nemanje Mosurovića i Slobodana Negića. Producent filma je sam Samardžić a distributer Megakom.


„Miris kiše na Balkanu“ je priča o sefardskoj porodici Salom, koja se iz Beča doselila u Sarajevo, o ocu Leonu, majci Esteri i njihovih pet ćerki, a počinje uoči Prvog svetskog rata. Proterivanje Jevreja iz Španije 1492. godine bilo je seoba naroda. Njihova sreća je bila da se domognu Turske, u kojoj im je sultan Bajazit pružao ruku spasa. Međutim, neman istorije ih je vukla od nemila do nedraga, i proterane Jevreje i njihove potomke dovukla do Sarajeva. O njima priča „Miris kiše na Balkanu“, porodična saga koja se dešava za vreme velikih istorijskih prekretnica u 20. veku, i koja nosi sa sobom delić istorijskog značaja o prekretnici u opštoj istoriji jevrejskog naroda.

„Miris kiše na Balkanu“ je, kako kaže Ljubiša Samardžić, „projekat od opšteg, civilizacijskog, kulturnog i umetničkog značaja, o suživotu kao smislu i ličnoj životnoj sreći“.

„Miris kiše na Balkanu“ najpre je ekranizovan kao uspešna, istoimena serija. Od obilja materijala nastao je film, a zatim i još dva nastavka.

Projekat „Miris kiše na Balkanu“ je dobio pismenu podršku Generalnog sekretara organizacije Regional Cooperation Council Sarajevo, Hide Bišćevića, ambasadora Izraela u Beogradu, kao i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari