Ovom čuvenom filmskom parafrazom iz naslova teksta profesorka Nevena Daković efektno je opisala knjigu Danasovog urednika kulture Dragana Jovićevića na promociji u Filmskom centru Srbije koji je knjigu i objavio. Nije, dakle, u pitanju, kako bi se na prvi pogled iz naslova moglo pomisliti, zbirka uputstava za neke ritualne i magijske radnje, ali knjiga i te kako ima veze sa magijom i ritualima. Radi se zapravo o ozbiljnoj, naučnoj literaturi, magistarskom radu pretočenom u prvu knjigu, koji ima veze sa magijom filma, i to japanskog horora, koji sa svoje strane opet ima veze sa ritualom kao jednim od osnovnih svojstava japanskog društva. Ukratko, prvu nedoumicu nakon čitanja naslova ukloniće odmah podnaslov koji glasi „Kratki vodič kroz japanski i J-horror“.


Kako je na promociji još rekla profesorka Daković, inače recenzent knjige, ovo izdanje je svojevrsni marker, ugaoni kamen, početak projekta u kome će magistarski i doktorski radovi iz oblasti filma, u saradnji sa FCS, u pročišćenoj formi stizati i do najšire publike. Rigorozni naučni duh magistarskog rada pretočen je u knjizi u razbarušen, akribičan stil prijemčiv za publiku, dodala je ona. Instruktivan podnaslov govori da ćete kroz odrednice o J-horroru saznati o teoriji ovog žanra, kao i o tekstovima i autorima koji su se njime bavili. Najzad, primetila je Nevena Daković, zajedno sa knjigom Nikole Stojanovića o Kurosavi, ova bi se knjiga mogla čitati komplementarno, kao deo kulturnog kruga Japana.

Za filmskog kritičara Aleksandra D. Kostića najzanimljivije u ovoj knjizi ono je što je odvaja od školskog rada, fenomenološki i istorijsko-komparativni pristup, posebno pojam rimejka, kroz koji je moguće posmatrati uticaj istočne kulture na zapadnu i obrnuto. „Kad god budem želeo da kažem nešto mudro iz oblasti japanskog žanr filma, vraćaću se ovoj knjizi“, zaključio je Kostić.

Autor je zahvalio FCS i pre svega Miroljubu Stojanoviću, uredniku izdavačke delatnosti ove institucije, koji ga je podržao i pomogao mu u objavljivanju knjige. Takođe i Svetlani Jovanović, koja je svoju fotografiju inspirisanu japanskim filmom ustupila za naslovnu stranu knjige. Jovićević je istakao da su njegov magistarski rad i knjiga „Krugovi i kletve“ dva različita teksta, jer se u vremenu od tri godine, od kada je nastao magistarski rad, pojavilo dosta novih japanskih horor filmova, pa i literature o njima. Svoju knjigu on je posvetio japanskom horor filmu, ali i žanr filmu uopšte, kao i njegovim fanovima koji su i smislili naziv J-horror.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari