U uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2015. godinu ušlo je 12 romana, među kojima su tri dosadašnja dobitnika, ali i tri debitantska. Petočlani žiri, kojim predsedava Božo Koprivica, dobio je na čitanje čak 179 naslova, objavio je NIN u novom broju, a među naslovima koji su u užem izboru su tri romana dosadašnjih dobitnika – „La Sans Pareille“ (Agora) Milisava Savića, koji je dobio i vratio NIN-ovu nagradu 1991. za „Hleb i strah“, zatim „Islednik“ (Laguna) Dragana Velikića, koji je 2007. nagrađen za „Ruski prozor“, te „Anđeo atentata“ (Laguna) Svetislava Basare, koji je 2009. dobio NIN-ovu nagradu za „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Među romanima u užem izboru za 62. NIN-ovu nagradu su i tri debitantska romana – Vladimir Tabasević, inače najmlađi autor u trećem krugu, nominovan je za roman „Tiho teče Misisipi“ (Studio Znak), LJubomir Koraćević za „Lager“ (Književna opština Vršac) i Dejan Tiago-Stanković za „Estoril“ (Geopoetika).

U užem izboru su i romani dve autorke – „Park Logovskoj“ Dane Todorović (Geopoetika) i „Rajska vrata“ LJubice Arsić (Laguna), te romani „I noć se uvukla u njegovo srce“ Đorđa Pisareva (Agora), „Osama“ Vladimira Kecmanovića (Laguna), „Republika Ćopić“ Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i „Putnikova ciglana“ Radovana Belog Markovića (Srpska književna zadruga).

Ime dobitnika NIN-ove nagrade biće poznato 18. januara, na osnovu odluke žirija koji, uz Koprivicu, čine i Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović. NIN-ovu nagradu za 2014. godinu dobio je Filip David za roman „Kuća sećanja i zaborava“, u izdanju Lagune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari