Peti međunarodni festival kratke priče – Kikinda Short, od danas do 3. jula biće održan u Kikindi i Beogradu, najavili su organizatori Festivala juče u prostorijama Pen centra, koji podržava ovu manifestaciju.


– Od devet učesnika iz četiri zemlje na prvom festivalu, Kikinda Short se pet godina kasnije pretvorio u pravog „mamuta“ i ne samo da niko ne odbija poziv da na njega dođe, već čuvene izdavačke kuće iz sveta žele da ugostimo i njihove autore, istakao je Srđan Papić, koordinator Festivala.

On je dodao da je cilj Festivala očuvanje žanra kratke priče koji je ugrožen, a da i nema svesti o tome. Drugi cilj je popularizacija literature uopšte, kao i kulture čitanja, pa su oko Festivala kao volonteri angažovani srednjoškolci. Srđan Srdić, urednik Festivala, rekao je da ove godine na Kikinda Short stiže 24 autora iz 16 zemalja a priče će se čitati na čak 15 jezika. Čitanja u Kikindi dešavaju se u bašti Narodne biblioteke „Jovan Popović“, a u Beogradu u bašti Studentskog kulturnog centra i to prilagođena, u zavisnosti od sklonosti autora i publike, terminima održavanja utakmica Svetskog prvenstva. Prvi put na Festival stižu autori iz Danske, Grčke, Italije i Rumunije, a osim čitanja, u Gete institutu 3. jula u podne biće održana tribina o mogućnostima prevoda umetničkih tekstova iz takozvanih „malih književnosti“ kakva je i naša, i mogućnosti njihovog plasiranja. Sagovornici na ovu temu biće gost iz Grčke Hristos Asteriou, osnivač Evropskog centra za literarno prevođenje u Atini, kao i Džim Hinks iz Velike Britanije, osnivač specijalizovane izdavačke kuće za kratku priču i jedan od retkih koji objavljuje prevodnu književnost. Koliko je ova tema bitna govori i podatak da na engleskom govornom području samo tri procenta otpada na prevedenu književnost. Festival su pomogli Ministarstvo kulture, knjižare English book, Holandska fondacija za promovisanje prevoda i književne produkcije, Traduki, Fondacija „Hanrih Bel“, nekoliko inostranih kulturnih centara, Opština Kikinda i drugi.

Glumljenje kratkih priča

Prvi gosti Kikinda Short, predstavljeni juče u Pen centru, bili su, između ostalih Kanađanin Krejg Tejlor i Austrijanka Kornelija Travniček. Krejg, koji je desetak godina živeo u Velikoj Britaniji, najpoznatiji je po svojoj zbirci „Milion malih stvari o Britancima“, koja se, kako je rekao bavi savremenom britanskom kulturom iz perspektive jednog autsajdera. Te pričice nastajale su iz razgovora koje je osluškivao na javnim mestima, a danas se kao skečevi izvode u pozorištu, pa će Krejg biti jedini učesnik koji svoje tekstove neće čitati, već će ih „glumiti“. A posebnost Kornelije Travniček je u tome što je sa 23 godine već objavila četiri knjige, dobila nekoliko književnih nagrada i stipendija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari