Zlatni toranj za najbolji film 21. Festivala evropskog filma Palić dobio je „Levijatan“ ruskog autora Andreja Zvjaginceva, dok je Palićki toranj za režiju pripao nemačkom reditelju Ditrihu Brigemanu za film „Stanice krsta“.


Odluku je doneo žiri kome je predsedavao reditelj, glumac i osnivač kanskog programa „15 dana reditelja“ Pjer Anri Delo (Francuska), dok su ostali članovi bili: programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.

Prema njihovoj oceni Zvjagincev je nagrađen za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu“, dok je Brigemanu priznanje pripalo za „njegovu veštinu da nam na neposredan način prikaže kako slepi fanatizam može da uništi ljudski život“.

U Glavnom takmičarskom programu od 19. jula prikazano je 12 filmova, a specijalna nagrada dodeljena je švedskom filmu „Turista“ Rubena Ostlunda za „izvanrednu fotografiju Fredrika Vencela koja stvara jedinstvenu atmosferu ističući glumu i priču“.

Žiri kritike je u drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari“ nagradu ravnopravno dodelio ukrajinskom filmu „Pleme“ i estonskom „Free range“.

„Postoji replika u jednom od filmova koje smo pogledali a koja glasi: 'Nema mnogo dopadljivog u ljudima koji pokušavaju da budu ono što jesu'. Stvaranje dobrog filma čine teške odluke, suprotstavljanje očekivanjima i postavljanje sebe na liniji vatre. Odlučili smo da ex-aequo nagradimo dva filma kojima su se autori drznuli da učine upravo to, uprkos reakcijama, i da prikažu jedinstvena kinematografska dela“, navodi se u obrazloženju žirija koji su činili: filmska kritičarka Radio Beograda II Nevena Matović (Srbija), predsednica, urednik i filmski kritičar Tristan Primagi (Estonija) i scenarista, filmski kritičar i selektor iz Španije Havijer Garsija Puerto, članovi.

Umetnički savet festivala dodelio je nagradu „Seyfi Teoman“ za najodvaženije debitantsko ostvarenje mladom srpskom autoru Ivanu Ikiću za film „Varvari“.

„Hrabrim i ličnim pristupom važnoj temi savremenog srpskog društva, uz podršku posvećenog autorskog tima, reditelj je uspeo da stvori film koji predstavlja svež duh u savremenoj evropskoj kinematografiji“, navodi se u odluci Umetničkog saveta.

Palićki festival sinoć je završen uručenjem nagrada i prikazivanjem kanskog pobednika, turskog filma „Zimski san“ Nuri Bilge Džejlana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari