„Kao sagovornik EU, od koga se imaju određena očekivanja, Vučić je uspeo da prisili Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, da raspiše referendum“, ocenjuje u izjavi za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, odgovarajući na pitanje o tome kako je razumela odlazak predsednika Vlade Srbije u RS na proslavu dana osnivanja tog bosanskohercegovačkog entiteta, kao i ono što je tom prilikom izjavio.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Ona napominje da bi „uspeo kao proevropski lider, premijer Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom“. „Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH“, smatra sagovornica Danasa.

Osim uobičajenih tonova emotivnog odnosa prema RS, karakterističnog za gotovo sve političke elite u Srbiji, Vučić je na obeležavanju dana RS istakao da je na Srbiji da čuva i bude garant integriteta BiH, što čini i što će činiti u budućnosti. „Ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema BiH“, poručio je premijer i naveo da ta ljubav podrazumeva i izgradnju mostova prema BiH kako bi se razmenio kapital, ljudi, kako bi svi živeli bolje i zajedno opstali.

„Proslava dana RS i odlazak premijera Vučića i gotovo cele Vlade Srbije u Banjaluku bila je demonstracija koja je ujedinila sve Srbe i, u suštini je svetu poslala poruku da Srbija ne odustaje od svog ratnog plena. Vučić je pokušao da odbrani svoj evropski imidž, podvlačeći da su tri naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci – sudbinski vezani, da su živeli zajedno vekovima unazad i da „ćemo živeti zajedno u vekovima koji dolaze“. Kao sagovornik EU od koga se imaju određena očekivanja, Vučić je uspeo da prisili Dodika da povuče pretnju o napuštanju zajedničke bosanske policije i pravosudnih organa, a pre toga, da raspiše referendum. To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave. On je i na svečanoj akademiji poručio da će RS braniti svim raspoloživim sredstvima“, napominje Biserko za Danas.

Prema njenim rečima, Vučić pažljivo formuliše svoj javni stav o RS, što je deo njegovog imidža prema svetu. Međutim, njegov problem je, kako kaže naša sagovornica, to što zbog sopstvene neslavne prošlosti nema inherentni legitimitet, pa uz velike napore nastoji izgraditi vlastiti sistem vladanja, nažalost, stalnim kampanjama, kontrolom medija, promenama kabineta, vanrednim izborima i kriminalizacijom opozicije.

„Da bi uspeo kao proevropski lider, Vučić nastoji da konsoliduje poziciju neprikosnovenog lidera, jer će u suprotnom imati, ili već ima, ozbiljne turbulencije unutar partije, sa opozicionim proruskim blokom, kao i sa samom Rusijom. Ukoliko želi da se afirmiše kao evropski lider, Vučić mora sa više hrabrosti deklarisanu politiku prema BiH i RS, koja nije najjasnija, definisati na način koji će garantovati mogućnost funkcionalne BiH. To svakako nije moguće bez zauzimanja poštenog odnosa prema nedavnoj prošlosti. Samo tako može steći legitimitet u regionu i u Evropi“, zaključuje Sonja Biserko u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari