Čedomir Jovanović za "gašenje požara u regionu" 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet

Pojedini centri iz Evropske unije izrazili su u razgovorima sa mandatarom nove Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem zainteresovanost za uvođenje novih članova vlade koji su liberalniji i prozapadniji, rečeno je Danasu u diplomatskim krugovima. Kako nam je istaknuto, kao ime koje bi zadovoljavalo te kriterijume pominje se Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije. Međutim, Danasu je rečeno da u tim razgovorima Aleksandar Vučić nije pokazao razumevanje za te sugestije.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Kod Vučića ta ideja nije naišla na oduševljenje i potpuno razumevanje – napominju sagovornici Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, Jovanović figurira kao neko ko bi mogao da bude kadar za „gašenje požara u regionu“, s obzirom na njegovu politiku koju u velikoj meri određuje upravo pomiriteljski ton i razumevanje uzroka i posledica iz ratnih devedesetih.

Najavljujući da će se odazvati pozivu na razgovore o formiranju buduće vlade, Čedomir Jovanović je upravo i govorio o regionalnoj politici i neophodnosti konačnog uspostavljanja normalnijih odnosa između Srbije i država sa kojima je ratovala. On je istakao da mu je „obaveza da ojača evropsku orijentaciju Srbije, da konkretizuje novu regionalnu politiku i nađe odgovor na nesporazum Srbije i Hrvatske“.

Kako saznajemo, Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, gotovo izvesno ulazi u vladu.

– To će sa zvaničnicima u Moskvi da bude definisano. Izgleda da gotovo izvesno postaje deo vlasti. Pitanje je samo koje funkcije će dobiti Dačić, kao i funkcioneri SPS – preneli su Danasu diplomatski izvori.

Premijer Srbije je nedavno izjavio da još ne zna da li će Dačić biti u vladi. Vučić je rekao da ne može još da odgovori na to pitanje, jer treba da sasluša stav svojih saradnika i, naravno, da razgovara sa liderom socijalista.

On je rekao da je Dačić „najbolji tehnolog vlasti“, jer „voli vlast i vlast voli njega“, te da upravo zato veoma dobro zna da na sastav buduće vlade ne može da utiče niko sa strane, o čemu se spekulisalo povodom njegovog susreta sa šefom ruske države Vladimirom Putinom pre nekoliko dana.

– Ne podnosim urgencije ni iz sopstvene stranke, ni iz ambasada, od strane bilo koga jer građani imaju pravo na suverenost i nezavisnost u odlukama. Nisam ni američki, ni ruski, ni engleski čovek, već Srbin koji rade za interese građana – rekao je Vučić.

Upitan da li je za Srbiju bolje da SPS i Dačić budu u vladi, Vučić nije precizno odgovorio, ali je istakao da ne može da potcenjuje mišljenje članova stranke i saradnika, poput Nebojše Stefanovića i Zorane Mihajlović.

Do susreta sa Putinom došlo je, kako je rekao, sasvim slučajno, a ne povodom formiranja vlade.

– Ne mogu ni da vam kažem kakav je slučaj u pitanju – rekao je Vučić i primetio da bi građani trebalo da budu ponosni na njega što u svakom trenutku može da upriliči razgovor s Putinom, Merkel i drugim visokim zvaničnicima.

Upitan da li će LDP biti u vladi, Vučić je rekao da nije lako formirati vladu sa tom strankom, ali da će razgovarati i sa njima i sa drugim strankama, ali ne i sa „cirkusantima“.

Sukob DS i SNS

DS i SNS sukobile su se juče putem saopštenja zbog najave Aleksandra Vučića o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću. „Podizanje spomenika prvom demokratskom premijeru Srbije najavio je čovek koji ga je najviše satanizovao, na televiziji Pink, koja ga je najviše medijski proganjala“, navodi se, između ostalog, u opširnoj pisanoj izjavi Bojana Pajtića. „Srpska napredna stranka šokirana je zbog najnovije sramne izjave Bojana Pajtića i njegove osude predloga da se u Beogradu podigne spomenik Zoranu Đinđiću“, piše u saopštenju SNS.

P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari