– Koliko savetnika u svom kabinetu ima premijer Aleksandar Vučić, nije poznato u ovom trenutku, a na više puta postavljeno pitanje Danasa o tome niko iz Vlade Srbije nije želeo da odgovori. Ono što je, barem za sada, javnosti poznato jeste da se na tim savetodavnim funkcijama nalazi najmanje osam osoba od kojih su dvojica stranci. Reč je o Suzani Vasiljević, Draganu Glamočiću, Miloradu Veljoviću, Vladimiru Božoviću, Nemanji Stevanoviću, Gojku Radiću, ali i Alfredu Guzenbaueru i Franku Fratiniju.

Suzana Vasiljević je premijerova savetnica za medije, a istu funkciju obavljala je za Vučića i u vreme prošle vlade kada je bio prvi potpredsednik i jedno vreme ministar odbrane. Vasiljevićeva, inače bivša novinarka i saradnica mnogih svetskih medija, bila je prethodno i savetnica Ivice Dačića u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić takođe je u savetničkom timu premijera, a odskora i bivši direktor policije Milorad Veljović.

U javnosti se kao savetnici Vučića pojavljuju i predstavljaju i bivši funkcioner MUP Vladimir Božović, zadužen sada u kabinetu za regionalnu saradnju i vere, kao i Gojko Radić, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Subotice. Šira javnost je nedavno saznala i za Nemanju Stevanovića, koji se pominjao kao kandidat za novog ministra odbrane, a koji važi za savetnika za investicije. Mediji su ga predstavljali i kao savetnika za spoljne poslove u vreme kada je bio Vučić prvi potpredsednik vlade. Stevanović je, inače, član Nadzornog odbora Politike, predsednik Nadzornog odbora FAP i predsednik Nadzornog odbora RTB Bor.

Među specijalnim savetnicima iz inostranstva tu su bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer i nekadašnji šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Nekoliko puta u Beogradu u savetničkoj ulozi boravio je i nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler, ali, kako je ranije rečeno u kabinetu Vučiću, to je bilo „pro bono“. Inače, Blerova kompanija „Tony Blair Associates“ bila je angažovana o trošku Ujedinjenih Arapskih Emirata na formiranju „deliveri junita“, odnosno jedinica za implementaciju strateških projekata u kabinetu premijera, a Blerov „spin doktor“ Alister Kembel držao je prošle godine predavanje savetnicima za medije koji rade u vladi.

Jedno vreme savetnik Vučiću bio je i bivši generalni direktor MMF Dominik Stros Kan, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali (za ekonomiju) i ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković (za diplomatiju). Nakon ostavke ministra finansija Lazara Krstića, bilo je reči i da će on ostati kao neformalni savetnik Vladi Srbije, ali nije poznato da li je nastavio da sarađuje sa bivšim kolegama.

Po preuzimanju premijerske funkcije, Vučić je, podsetimo, izmenio Zakon o vladi kojim se predviđa da premijer Srbije može da pored dva saveta koja je mogao da ima pri svom kabinetu – savet za ekonomski razvoj i savet za državne organe i javnu službu, osniva i „druge savete“. Dve godine nakon toga još nije poznato da li je osnovan neki od saveta.

Nepoznat i koordinator „deliveri junita“

„Deliveri junit“ već funkcioniše u okviru kabineta i ima pet timova – za državnu upravu, poljoprivredu, privatizaciju, infrastrukturu i investicije. Glavni koordinator ovih timova trebalo je, kako su najavili iz Nemanjine 11, da bude imenovan do kraja prošle godine, ali se to nije desilo. Prema ranijem pisanju Danasa, za to mesto je bila kandidat Ana Brnabić, direktorka Continental Wind Serbia, a do izbora koordinatora tu funkciju obavlja šef kabineta premijera Ivica Kojić.

Nikolićevi savetnici na sajtu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima trenutno šest savetnika, a njihova imena objavljena su na zvaničnom sajtu predsednika Republike. To su Stanislava Pak Stanković, Jasmina Mitrović Marić, Ivan Mrkić, Milorad Simić, Radoslav Pavlović i Predrag Mikić. Oliver Antić bio je sedmi, odnosno savetnik za pravna pitanja, ali je nedavno imenovan za ambasadora u Portugalu, a kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika, to savetničko mesto još nije popunjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari