Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka ipak neće samostalno nastupiti na predstojećim pokrajinskim izborima, saznaje Danas. Kako kažu naši izvori, Liga će formirati listu na kojoj će se naći i LDP Čedomira Jovanovića i SDS Borisa Tadića, sa kojima je LSV nedavno formirala savez koji će nastupiti na republičkim izborima.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

– Glavni odbor je jedini vlastan da donosi odluke o koalicijama, a on će zasedati pošto se izbori raspišu. Do sada smo tradicionalno izlazili sami i to će biti polazna osnova prilikom odlučivanja na sednici GO, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.

Izvori Danasa pak navode da su razgovori o trojnom savezu već odmakli i da je gotovo sto odsto postignut dogovor o zajedničkom nastupu na svim nivoima. Na naše pitanje zašto onda predstavnici Lige govore da će ta stranka tradicionalno samostalno nastupiti u Vojvodini, objašnjeno nam je da je to bila opcija dok nije bilo izvesno da će biti raspisani i republički izbori. Nakon objave premijera da će se glasati za republički parlament, Liga je pristala da sa svojim saveznicima napravi listu i za pokrajinu. Kako kažu naši sagovornici, takav dogovor bi poboljšao rezultat u Vojvodini, a građani ne bi bili zbunjeni jer savez LDP, SDS i LSV zajedno izlazi na republičke izbore. Naši sagovornici kažu da taj dogovor neće biti ugrožen eventualnim dogovorom da proevropska opozicija nastupi u jednoj koloni na republičkim, ali i na svim ostalim nivoima. Tačnije, ako ne bude dogovora o jednoj koloni proevropske opozicije na republičkim izborima, savez LDP, DS i LDP ostaje jedinstven. Za sada, kako saznajemo, izvesnije je da ipak neće doći do dogovora DS i saveza LDP i SDS o jednoj koloni, ali konačna odluka još nije na vidiku.

Vladajuća Demokratska stranka u Pokrajini još uvek nije donela odluku o tome da li će na predstojećim pokrajinskim izborima nastupiti samostalno ili u koaliciji. Odluka o tome, po svemu sudeći, zavisi od odluke hoće li ta stranka na republičkim izborima biti u savezu sa LDP, SDS i LSV, odnosno da li će proevropska opozicija ići na jednoj ili dve liste.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, za Danas kaže da su pokrajinske demokrate još daleko o konačnog dogovora i odluke o tome kako će na izbore i da s intenzivno razgovara sa strankama građanske orijentacije.

 – Formalno, odluka o tome kako će DS ići na pokrajinske izbore, ne zavisi od dogovora na republičkom nivou, jer se na pokrajinskim izborima odlučuje kako će Vojvodina ubuduće izgledati, kako će biti politički definisana kao i njena autonomija. Međutim, faktički ne možemo negirati da će odluka o partnerima na republičkom nivou uticati na to kako ćemo i sa kim sarađivati u Vojvodini. S pažnjom pratimo te razgovore i ne bih bio objektivan kad bih rekao da njihov ishod neće uticati na naš stav – kaže Vasin, koji će biti kandidat demokrata za premijera Vojvodine.

 On navodi da DS poštuje odluku SVM i LSV da samostalno izađu na pokrajinske izbore i kaže da DS o mogućoj saradnji razgovara i sa LDP, SDS, pokretom Dosta je bilo, Zajedno za Srbiju, sindikatima, nevladinim organizacijama i svim građanskim opcijama koje bi bile snažan blok u Vojvodini.

 Za sada odluku o koaliciji na pokrajinskim izborima donela je SNS koja će sa SDPS Rasima Ljajića izaći na svim nivoima, pa i u Pokrajini. Lider SPS Ivica Dačić je na obeležavanju 25. godina od osnivanja SPS pozvao Jedinstvenu Srbiju (JS) i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore ponovo izađu u koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari