Faktor plus: DJB raste podrška, SDS-LDP-LSV ispod "cenzusa" 1Foto:Pres centar UNS

Lista oko Srpske napredne stranke (SNS) ima podršku 50,1 odsto birača, Socijalistička partija Srbije 10,8 odsto, Srpska radikalna stranka osam, izjavio je danas politički analitičar Dejan Vuk Stanković i konstatovao da najnovije istraživanje agencije Faktor plus pokazuje „postizbornu stabilizaciju rejtinga“.

Prema istraživanju Faktor plusa od 24. do 29. maja na 1.200 ispitanika, Stanković je rekao da pokret „Dosta je bilo“ ima podršku 7,5 odsto birača, više nego na izborima 24. aprila, i da se tu pokazuje ona maksima da „ništa ne uspeva kao uspeh“.

Koalicija Demokratske stranke Srbije i Dveri je na 5,6 odsto, lista oko Demokratske stranke (DS) ima pet odsto, a koalicija Socijademokratska stranka- Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine je na 4,9 odsto.

Stanković je rekao da najveću podršku građana ima lider SNS Aleksandar Vučić, koji će po drugi put imati priliku da sastavi Vladu Srbije i da ima najviše pozitivnih poena, što ga izdiže daleko ispred konkurenata.

Ono što govori i radi Vučić odobrava 59 odsto, 31 odsto je protiv, dok 10 odsto nema stav, a odmah iza njega je Tomislav Nikolić za 22 odsto pozitivnih i 42 odsto negativnih poena.

Interesantan je odnos Bojan Pajtić – Dragan Šutanovac, u svetlu derbija u DS, smatra Stanković i navodi da Pajtić ima 10 odsto pozitivnih poena u odnosu na devet odsto za Šutanovca, dok ono što Pajtić radi ne odobrava čak 63 odsto u odnosu na Šutanovca čije reči i dela ne odobrava 37 odsto ispitanika.

Dosta se nagađa u javnosti ko će biti novi ministar, pa je Faktor plus napravio listu ne koga bi građani želeli, već koga očekuju u novoj vlasti usled određenih okolnosti, a da nije bio član prethodne vlade i član SNS, rečeno je na konferenciji za novinare.

Stanković je rekao da je 24 odsto ispitanika reklo da u novoj Vladi očekuje Nenada Popovića, što može imati veze sa čestim pisanjem medija i ličnom kampanjom koju Popović vodi.

Na čudan način, dodao je on, 20 odsto ispitanika vidi i Branka Ružića u novoj vladi, kao i za mene teško objašnjivo lidera Dveri Boška Obradovića.

Stanković je rekao da 42 odsto građana veruje da će u narednom periodu imati isti kvalitet života, 20 odsto smatra da će živeti malo bolje, 16 odsto misli da će živeti malo gore, a po 11 odsto je onih koji smatraju da će živeti i mnogo bolje i mnogo gore.

Vlada Srbije, zahvaljujući medijskoj strategiji, drži balans optimizma, euforije i realističnog prikazivanja situacije. Uspela je da podesi i kontroliše očekivanja građana i to je njen najveći medijski uspeh, smatra Stanković.

Najveći broj građana navodi da Vlada Srbije treba da se bavi pokretanjem ekonomije i borbom protiv kriminala i korupcije, rekao je Stanković i objasnio da će, figurativno rečeno, „više hleba i više pravde“ biti merilo kojim će se ocenjivati učinak.

Za EU 42 odsto

Da Srbija treba da bude članica Evropske unije smatra 42 odsto ispitanika u anketi agencije Faktor plus, dok se 35 odsto tome protivi.

Predstavljajući rezultate istraživanja koje je sprovedeno od 24. do 29. maja na 1.200 ispitanika, analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da 31 odsto smatra da će Srbija sigurno postati članica EU ako ispuni sve uslove, dok 30 odsto smatra da je to malo verovatno, čak i ako se svi uslovi ispune.

Da Srbija neće postati članica EU jer neće ispuniti uslove misli 27 odsto ispitanika.

Stanković je naveo da 67 odsto ispitanika misli da Srbija treba da bude regionalni lider u politici pomirenja i saradnje, a 11 odsto veruje da će se regionalni odnosi poboljšati u nekom razumnom roku.

Stanković ukazuje da 43 odsto ispitanika navodi da veruje u poboljšanje regionalnih odnosa ali tek u daljoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari