– Poseta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Srbiji bila je veoma uspešna i premijeri su se dogovorili da se sastaju jednom godišnje uz učešćepojedinih ministarstava. Turska vlada ima praksu održavanja zajedničkih ministarskih sastanaka na čelu sapremijerimaGrčke, Bugarske, Nemačke. Pošto Srbiju smatramo za strateškog partnera, verujem da ćemo uspostaviti takav nivo saradnje i da ćemo bar jednom godišnje imati zajedničke sednice, ako ne celih, onda „mini“ vlada. Obe zemlje žele da ojačaju bilateralne ekonomske odnose i zato je, uz sastanak premijera Vučića i Davutoglua, potpredsednika Ljajića i Akdogana, kao i bilateralnih sastanaka ministara privrede, zdravlja, saobraćaja i spoljnih poslova dveju zemalja, održan i poslovni forum sa oko 500 učesnika, od čega 135 privrednika iz Turske, ističe za Danas Mehmet Kemal Bozaj, ambasador Turske u Srbiji.

Zahvaljujući se srpskim vlastima na gostoprimstvu koje su pokazale prema turskoj delegaciji, ambasador Bozaj ističe poziv premijera Vučića turskim privrednicima da ulažu u Srbiju i obećanje da će ovde imati najbolje uslove za poslovanje.


 Umesto susreta premijera Turske, Srbije i BiH u Novom Pazaru, najavljeno je da će premijeri Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić u Istanbulu otvoriti zajedničko privredno predstavništvo dve zemlje. Kada se to očekuje?

– Sastanak u Novom Pazaru nije bio moguć zbog vremenskih uslova. Sada se radi na otvaranju zajedničkog trgovinskog predstavništva Srbije i BiH u Istanbulu, za koje će Turska obezbediti zgradu i logistiku. Verujem da bi otvaranje predstavništva, na koje nadam se nećemo dugo čekati, mogla biti prilika za susret tri premijera.

Mnogi u Sandžaku ne veruju u zvaničan razlog otkazivanja posete premijera Davutoglua Novom Pazaru. Neki misle da su razlozi politički.


– Nadležni u Srbiji i Turskoj su pripremili program posete vrlo ozbiljno unapred i do detalja. Poseta Novom Pazaru je bila najavljena na zajedničkoj pres konferenciji, ali sutradan od sedam ujutru su protokoli dve vlade bili na stalnoj vezi i proveravali uslove putovanja sa kontrolama leta na beogradskom i niškom aerodromu. Jednostavno magla nije dozvolila da helikopteri polete i nije bilo nikakvih drugih razloga za odlaganje posete.


 Šta je sa zahtevom Turske da u Novom Pazaru otvori konzulat? Izgleda da se Beogradu to ne sviđa?

– Konzulat bi predstavljao most saradnje između dve zemlje i sigurno bi bio koristan i za jačanje ekonomskih veza. Tokom ove posete, ponovili smo želju da otvorimo konzulat u Novom Pazaru. Verujemo da vlasti u Srbiji to razmatraju u pozitivnom svetlu. Pored konzularnih usluga vezanih za brojne kontakte i rodbinske veze građana tog dela Srbije u Turskoj, konzulat bi otvorio i nove horizonte za poslovne kontakte i investicije u regionu.


Zbog stavova predsednika Tomislava Nikolića o tursko-ruskom sporu, njegov susret sa premijerom Davutogluom je bio posebno zanimljiv. Predsedništvo Srbije je saopštilo da je predsednik Nikolić predložio da Turska pomogne u pomirenju dve islamske zajednice u Srbiji, a da je premijer Davutoglu zamolio Nikolića da posreduje u pokušaju mirenja Turske i Rusije. Da li je bilo baš tako?

– Predsednik Nikolić je, kao veoma iskusan i cenjen državnik, prilikom sastanka sa turskim premijerom dao opšte ocene bilateralnih odnosa i situacije u regionu. Naglasio je i da mu nije lako da gleda dva prijatelja Srbije kako imaju međusoban problem, kao što je to sad slučaj između Rusije i Turske. Premijer Turske je predsedniku Nikoliću izložio stav Turske i kao što je tražio od ostalih prijateljskih zemalja, zatražio da i Srbija u ovom slučaju ima konstruktivan pristup. Razgovor je bio vrlo iskren. Predsednik Nikolić je saslušao mišljenje turskog premijera o raznim problemima u regionu, kao i na Bliskom istoku.


 U aktuelnom sporu sa Rusijom, Nikolić je oštro govorio o Turskoj. Mogu li Turska i Srbija da budu prijateljske zemlje ako predsednik jedne o drugoj tako govori? Na Nikolićeve izjave o Turskoj u intervjuu Sputnjiku, reagovalo je i vaše Ministarstvo spoljnih poslova.

– Kada je taj intervju objavljen, pozvali su me iz kabineta predsednika Nikolića i rekli da je intervju dat pre posete turskog premijera, a ne nakon nje i da predsednikova izjava o Turskoj nije dobro preneta. On je, kako su mi rekli, izrazio zabrinutost zbog tragičnog incidenta, ali nije uopšte pomenuo Tursku onako kako piše u intervjuu. Kabinet predsednika je naglasio da je zvanično saopštenje o sastanku predsednika Nikolića i premijera Davutoglua zvaničan predsednikov stav.Odnosi između Srbije i Turske su vrlo stabilni i važni i nećemo dozvoliti da se stvaraju veštačke krize na osnovu nagađanja o tome šta je rečeno u intervjuima pojedinim medijima. I Srbija i Turska cene dela, a ne nagađanja o rečima.


Koristim ovu priliku da građanima Srbije poželim srećnu Novu godinu i sve najlepše.


Godina investicija


Ambasador Bozaj je uveren da će 2016. stići značajne investicije ne samo zbog zalaganja premijera Davutoglua i Vučića, već i zato što je u Srbiju stigla turska Halkbanka, koja je voljna da otvori poslovne mogućnosti kroz efikasan bankarski sistem i srpskim i turskim investitorima. Početkom 2016. turski investitori u Nišu otvaraju fabriku tekstila koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da zaposli dve hiljade ljudi, a u Vladičinom Hanu fabriku rezervnih delova. Tehničke delegacije iz Turske dolaze u vezi sa renoviranjem puteva između Novog Pazara, Sjenice i Tutina, pretvaranja aerodroma Lađevci kod Kraljeva u civilni. U planu je i obnova kulturno-istorijskih spomenika, tvrđave Ram pored Velikog Gradišta i česme Mehmed-paše Sokolovića na Kalemegdanu. „U usponu je i turizam. Više ne dolaze samo srpski turisti u Tursku već i turski u Srbiju. Novu godinu je u Beogradu dočekalo oko četiri hiljade turista iz Turske“, kaže ambasador Bozaj.



Bez novih predloga


* Da li će Turska izaći sa novim predlogom za ujedinjenje dve islamske zajednice u Srbiji?


– Nemamo nove predloge. To pitanje je spomenuto jer je, govoreći o tom delu Srbije, predsednik Nikolić je spomenuo vezanost tog naroda za Tursku i da za taj nerazvijeni kraj nije dobro da dve islamske zajednice i dalje imaju spor. Smatram da narodu koji tamo živi nisu potrebne podele već stabilnost i dobar život. U tom smislu za Tursku je važno otvaranje novih radnih mesta u Sandžaku, što bi donelo bolji život i prosperitet. Zato politički i verski lideri u regionu treba da se zalažu za stvarne interese naroda i prestanu sa sukobima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari