– Novi direktor vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društom izabran je na sednici u petak, na predlog nevladinih organizacija, i reč je o Žarku Stepanović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, saznaje Danas nezvanično. Žarko Stepanović je završio Filozofski fakutlet u Beogradu, početkom devedesetih je radio kao novinar, a na NVO sceni je dugo aktivan, kao rukovodilac različtih programa i projekata. Između ostalih, rukovodio je programomsuočavanja sa prošlošću i pomirenja u regionu, razvojem multietničkih programa,programom za osobe sa invaliditetom. Radio je na programima razvoja i primeneinterneta u organizacijama civilnog društva i medijima. Nakon 2000. vodio je programe jačanja kapaciteta državne uprave, lokalne samouprave ireforme pravosudnog sistema. Učestvovao je u formiranju Pravosudne akademije zastručno usavršavanje nosilaca pravosudnih funkcija, kao i podrška programimaekonomskih reformi. Sarađivao je sa velikim brojem stručnjaka iz različitih oblasti.

Od razrešenja prethodne direktorke Ivane Ćirković, kao što je Danas već više puta pisao, prošlo je skoro godinu dana, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je još polovinom maja na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija najavio je da će Kancelarija dobiti novog direktora. Ćirkovićeva je na mestu direktorke bila od 2011. do 2015. i razrešena je na lični zahtev.

Za vreme njenog mandata otpočeo je proces izrade prve Nacionalne strategije i Akcionog plana za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva za 2015-2019, usvojene su smernice za uključivanje NVO u donošenje propisa, a omogućeno je i njihovo uključivanje u proces pregovora o članstvu Srbije u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari