Opštinski odbor SNS na Vračaru poslednjih dana uputio je pisma građanima te opštine u kojima ih poziva na sastanke stanara povodom uređenja njihovih zgrada. U jednom od pisma, koje Danas dobio od čitalaca, navodi se da će stanare OO SNS tom prilikom obavestiti o samom početku radova na njihovoj zgradi, kao i „razmenili mišljenja vezano za aktivnosti na daljem uređenju vaše zgrade“.


„Naglašavamo da je ovo jedna u nizu aktivnosti koje ćemo nastaviti u narednom periodu i naš Vračar učiniti boljim mestom za život svih građana. Zahvaljujemo se na saradnji“, navodi se u pismu koji je potpisan sa – Srpska napredna stranka, Opštinski odbor Vračar.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode za Danasa da će ovim povodom uputiti zahtev SNS da se izjasni o okolnostima navedenog slučaja. „U konkretnom slučaju nije sporna forma (papir sa pozivom građanima da se okupe u holu zgrade, koji naknadno mora biti prikazan kao trošak u izveštaju koji stranka dostavlja Agenciji) već pitanje koja je uloga političke stranke, tačnije da li je ona finansirala ili učestvovala u izvođenju radova na zgradi. U slučaju da se utvrdi da je politička stranka finansirala ili učestvovala u izvođenju navedenih radova, ta aktivnost se ne bi smatrala političkom, što bi predstavljalo osnov za postupanje Agencije“, navodi se u odgovoru Agencije.

Na pitanje da li je ovakva aktivnost stranaka dozvoljena, u Agenciji ističu da su politički subjekti slobodni u izboru načina na koji žele da se promovišu i na najbolji način predstave svojim biračima. Građani, kako dodaju, imaju mogućnost izbora da prihvate ili ne prihvate ovakve ili slične pozive.

„Sa stanovišta Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nezakonito bi bilo sprovođenje izborne kampanje pre zvaničnog raspisivanja izbora. Ukoliko se stranka u okviru svojih redovnih aktivnosti promoviše, bez obeležja koja bi ukazivala na konkretne izbore, to se smatra dozvoljenim. Za Agenciju za borbu protiv korupcije je od značaja da li će trošak ove, ili bilo koje druge vrste, propagandnog materijala biti prikazan u godišnjem finansijskom izveštaju kao trošak za redovan rad tog političkog subjekta“, napominju u Agenciji.

Na pitanje Danasa da pojasne u kom svojstvu su slali pisma građanima i kakve veze imaju sa uređenjem zgrada, u OO SNS Vračar, kao i u centrali naprednjaka, ostali smo bez odgovora.

Prekršajni postupci

U Agenciji za borbu protiv korupcije ističu za Danas da u proteklom periodu nisu dobili predstavku, odnosnu prijavu iste ili slične sadržine kao što je pismo koje je upućivano stanovnicima Vračara. „U slučajevima u kojima se utvrdi povreda Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija je nadležni organ za podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka“, navode u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari