Za Fond strateške kulture tema raspisanog referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH nametnula se onog trenutka kada su zapadne diplomate u Sarajevu osporile pravo građanima Republike Srpske da putem ovog oblika poluneposredne demokratije izraze svoju političku volju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Zahvaljujući ovakvim reakcijama, raspisani referendum je svojim značajem prevazišao referendumsko pitanje, kaže za Danas Anja Filimonova, glavna urednica sajta Fond strateške kulture, najavljujući konferenciju „Sud i Tužilaštvo BiH u kontekstu (de) centralizacije Republike Srpske“, koji FKS organizuje u saradnji sa Predsedništvom Republike Srpske u subotu.

Prema mišljenju Filimonove, raspisani referendum je postao mera „legitimnosti poretka vlasti koji je u poslednje dve decenije u BiH izgrađen u uslovima faktičkog zapadnog protektorata, a protivno slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

– Istovremeno, osporavanje prava na referendum građanima jedne evropske zemlje od strane zapadnih diplomata, čini aktuelnim pitanje preobražaja zapadnoevropskih političkih sistema iz demokratskih u autokratske. Na ovakav udar na ustanovu referenduma, a preko nje na načela narodne suverenosti i legitimnosti vlasti, Fond strateške kulture će odgovoriti stručnom međunarodnom konferencijom. Sadržajem referata i spiskom uglednih govornika iz sveta nauke, FSK će dati doprinos u razobličavanju opasne namere da se narodu Republike Srpske uskrati neotuđivo pravo na referendum – smatra sagovornica Danasa. Organizatori konferencije najavljuju da će se govoriti o zamerkama koje RS ima na rad Suda i Tužilaštva BiH i razlozima zbog kojih se organizuje referendum, o njihovoj daljoj svrsishodnosti, te usklađenosti ovih institucija sa Dejtonskim sporazumom i „načinom na koji su one nametnute“.

Dodik: Postoji plan za rušenje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik novinarima u Beogradu u utorak je rekao da postoji dokument čiji je cilj „sistemsko osporavanje institucija RS“. Prema njegovim rečima, u RS se zna za taj plan, koji se odnosi na „pet ključnih institucija RS“. „Postoji integralni dokument koji sam imao prilike da vidim, a koji podrazumeva da se stalnim atacima na institucije u RS i autoritete u tim institucijama pokušava skrenuti pažnja i dovesti do potpune destabilizacije“, naveo je Dodik. Naveo je da se dokument odnosi prvenstveno na njega kao predsednika, vlade i skupštine, a kao odgovorne za to naveo je opoziciju RS, neke NVO pod kontrolom zapadnih vlada, kao i neke ambasade u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari