Ne postoji niti jedan racionalan razlog za takozvani „tihi rat“ u vezi s preraspodelom uticaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Jasno se zna ko je u sistemu bezbednosti države zadužen za koji segment, kaže u intervjuu za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije i šef poslaničke grupe SPS u Narodnoj skupštini, odgovarajući na pitanje ima li istine u tvrdnjama pojedinih medija da socijalisti i naprednjaci vode tihi rat oko MUP-a.

Ružić navodi da SPS „ima kvalitetan kadrovski odgovor na svaki izazov koji očekuje rekonstruisanu Vladu“.

– Aktuelni politički trenutak nalaže da se ne bavimo neodgovornim licitiranjem i feudalizacijom Vlade, već da pronađemo funkcionalni i održiv model – ocenjuje sagovornik Danasa.

Kako ocenjujete rad ministara iz vaše stranke koji neće biti članovi rekonstruisane Vlade?

– Predsedništvo je veoma pozitivnom ocenom vrednovalo celokupan rad naših ministara i činjenica da neki od njih neće biti ministri u rekonstruisanoj Vladi govori samo o visokom stepenu odgovornosti koji mi u SPS nosimo i želji da se u novom ruhu prilagodimo novonastaloj opštedruštvenoj situaciji i realizaciji ciljeva.

Budući da ste ranije poručivali da direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ne može da bude tema rekonstrukcije Vlade, da li SPS i dalje zastupa isti stav?

– Ja lično zastupam taj stav, a ukoliko postoji neka argumentacija „kontra“, spreman sam da je detaljno analiziram i dam kontraargumentaciju. SPS za sada tu temu nije razmatrao niti smo smatrali da je potrebno, imajući u vidu značaj projekata kojima Bajatović rukovodi.

Da li biste prihvatili ministarsku funkciju ukoliko Vam to predloži premijer Ivica Dačić?

– Smatram da je najvažnije da Vlada svojom strukturom i personalno može da odgovori na sve prepreke koji su pred nama.

Kakve bi prema vašem mišljenju država imala koristi od angažovanja inostranih stručnjaka, kao i ljudi koji su se školovali u inostranstvu?

– Smatram da je to odlična ideja koju je inicirao gospodin Vučić i mi tu ideju podržavamo. Važno je, takođe, to briljantno teoretsko znanje uvesti na pravi način u srpsku praksu.

Kako ocenjujete saradnju socijalista i naprednjaka na lokalnom nivou?

– Saradnja je odlična, naravno, uz manje oscilacije, zbog lokalnih specifičnosti i sujeta pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari