Odlazak Aleksandra Vučića na dan obeležavanja Republike Srpske, danas u Banjaluci, u diplomatskim krugovima tumače za Danas u kontekstu protivljenja premijera Srbije nameri Milorada Dodika da sprovede referendum u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Sagovornici Danasa koji su upoznati sa namerama i politikom premijera Vučića prema, kako navode, deklarativnoj politici Vlade Srbije o očuvanju integriteta i jačanju državnosti Bosne i Hercegovine, ističu da „upravo to protivljenje predsednika Vlade Srbije referendumu u RS predstavlja za Dodika najveći problem u pokušajima narušavanja bezbednosti i stabilnosti u BiH“.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } „Vučić je bio i ostao protivnik Dodikovog referenduma a to Dodiku predstavlja veliki problem u stvaranju daljih tenzija u BiH i na celom Zapadnom Balkanu. Vučić će, koliko smo upoznati, nedvosmisleno u Banjaluci, pred svim zvaničnicima Republike Srpske, istaći da se Srbija zalaže za dobre odnose i za očuvanje integriteta BiH“, ističu sagovornici Danasa, koji su zahtevali anonimnost.

Takođe, Danasovi diplomatski izvori prenose procene sa kojima su upoznati, da će poseta premijera Vučića Republici Srpskoj, na dan obeležavanja dana Republike Srpske, sprečiti masovna slavlja po ulicama gradova u RS, što se ocenjuje kao „politički potez za koji bi vlasti u BiH mogli da imaju razumevanja“.

Na ovaj način biće to koncentrisana proslava u jednom gradu, na svečanoj akademiji“, napominju sagovornici Danasa koji su o ovoj temi razgovarali sa premijerom Srbije. Oni ponavljaju mišljenje da u kontekstu uticaja Srbije na RS, kada je u pitanju raspisivanje referenduma, „ovaj odlazak se dovodi upravo u vezu sa tim“. Premijer Aleksandar Vučić rekao je pred put u Banjaluku da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da je svojom politikom čuvar integriteta BiH i integriteta entiteta RS unutar BiH. Vučić je istakao da o njegovom odlasku na proslavu Dana RS treba suditi tek nakon što se čuje šta će reći u Banjaluci. On je u intervjuu za Radio slobodna Evropa, na konstataciju da je Ustavni sud BiH proglasio Dan Republike Srpske neustavnim, rekao da „tu ima malo licemerja“ i dodao da će na proslavu doći i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, odnosno najviši predstavnik BiH.

Zajednička proslava u Banjaluci, najavljena je 22. decembra, na sastanku Vučića, Dodika i šefa diplomatije Ivice Dačića u Beogradu i tada je saopšteno da će joj prisustvovati gotovo svi članovi Vlade Srbije.

Podsetimo, još je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala 2013. zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obeležava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom delu BiH. Ustavni sud BiH je pre mesec dana proglasio neustavnim Zakon o praznicima RS, kojim se 9. januar obeležava kao dan RS.

Na taj dan, 1992. godine, Skupština srpskog naroda u BiH proglasila je Srpsku Republiku BiH, iz koje je nastala RS. Prema tumačenju najvećeg dela javnosti u BiH, ali i međunarodnoj zajednici, obeležavanja tog dana, u simboličkom smislu, baštini i genocid u Srebrenici, a onda sledom toga i sve ratne zločine počinjeni u ime RS.

Čestitka DSS

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić čestitala je Dan Republike Srpske, uz poruku da je RS najveće postignuće srpskog naroda posle Prvog svetskog rata i da Srbija mora da je u potpunosti i energično podržava, bez obzira na pritisak sa Zapada. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je novinarima nakon Božićne liturgije da Republika Srpska ima pravo da slavi svoj dan.

Liturgija i svečana akademija

Polaganjem venaca na spomen-obeležja palim borcima Vojske RS, borcima NOR i na spomenik „12 beba“ u Banjaluci, počelo je obeležavanje Dana RS. Nakon toga Milorad Dodik je izjavio da je RS stvorena pre ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini i da je bila izraz legitimnog prava srpskog naroda u to vreme. Atmosfera dan pred obeležavanje Dana Republike je baš onakva kakva i dolikuje datumu stvaranja RS, naglasio je Dodik, prenosi FoNet. Premijerka Željka Cvijanović pozvala je građane da istaknu zastave RS na svojim domovima i na taj način pokažu dostojanstvo i ponos. U subotu bi trebalo da liturgiju u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služi patrijarh Irinej, potom se održava svečana akademija, režira je Emir Kusturica, a govoriće i akademik Matija Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari