Samit vlada Srbije i Italije biće održan u petak, 15. jula u Beogradu, a delegaciju iz Rima predvodiće premijer Silvio Berluskoni, koji će tom prilikom razgovarati i sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, saznaje Danas. Kako je našem listu potvrđeno u kabinetu predsednika Srbije, na ovom skupu političkog i ekonomskog karaktera učestvovaće premijeri, ministri i privrednici iz dve zemlje, a biće organizovan i susret „u četiri oka“ Tadića i Berluskonija.


Srpsko-italijanski samit u Beogradu trebalo je da bude održan u drugoj polovini 2010, ali je odložen, pre svega zbog trzavica na italijanskoj političkoj sceni. Ovaj samit je uzvratni – Tadić je u novembru 2009. predvodio brojnu srpsku političko-privrednu delegaciju u poseti Rimu, a tadašnji susret protekao je u prijatnoj atmosferi, koju su obojili gestovi Silvija Berluskonija, koji je svog gosta Tadića prozvao „Kluni“, a ministra Dragana Šutanovca je pomerio prilikom službenog fotografisanja, da ga zbog njegove visine ne bi „zaklonio“.

Očekuje se da će na predstojećem samitu u Beogradu u fokusu biti ekonomija, pri čemu će zapaženo mesto imati projekat Fijat-Srbija, odnosno očekivano pokretanje proizvodnje novog modela automobila. Na dnevnom redu naći će se i brojna politička pitanja, pre svega u vezi s evropskom integracijom Srbije. Očekuje se da će Italija biti snažan saveznik Srbije za postizanje cilja dobijanja statusa kandidata i datuma početka pretpristupnih pregovora za članstvo u EU do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari