Potrebno je da nadležni državni organi s tužilaštvom na čelu reaguju povodom sve oštrijih međusobnih optužbi političkih stranaka o nelegalnom finansiranju, a tek treba očekivati ozbiljne informacije o novčanoj povezanosti partija i organizovanog kriminala, kažu sagovornici Danasa Vladimir Goati i Dejan Vuk Stanković.


Portparol DSS Petar Petković odbacio je juče navode funkcionera SPS Branka Ružića da je narko-klan Darka Šarića davao stranci Vojislava Koštunice mesečne priloge u iznosu od 220.000 evra, ističući da zahteva od javnog tužioca da ispita Ružića „zbog izgovorenih laži“.

„Iznoseći bestidnu laž, očigledno je da Ružić pokušava da sakrije nešto krupno, a to su sastanci lidera SPS Ivice Dačića i njegovih saradnika Branka Lazarevića i Ivice Tončeva s mafijom“, rekao je Petković na konferenciji za novinare i postavio pitanje da li se Vanja Vukić, sadašnji šef kabineta premijera Dačića, sastajao s osobama iz kriminalnog miljea.

Prema njegovim rečima, „DSS otvoreno baca rukavicu u lice Dačiću i pita ga koliko je sastanaka s mafijom imao, šta je bila tema razgovora i da li su ti sastanci održavani i u inostranstvu“.

Upitan da prokomentariše medijske navode o učešću funkcionera DSS u 11 sumnjivih privatizacija, Petković je kazao da „treba pustiti tužilaštvo da radi svoj posao i ispita sve te tvrdnje“.

U SPS juče nisu želeli da za Danas pojasne navode o finansiranju DSS, koje je Ružić izneo gostujući u emisiji „Utisak nedelje“. „Povod za napade na premijera su njegova zalaganja u procesu evrointegracija i dijalogu s Prištinom, a u tim napadima učestvuju mediji koji su poznati po takvim kampanjama, kao u slučaju ubijenog premijera Zorana Đinđića“, rekao je Ružić.

Komentarišući međusobne optužbe SPS i DSS, predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže za Danas da „nas tek očekuju veoma ozbiljne informacije o finansiranju stranaka, budući da je pitanje partijskih blagajni dugo zaobilaženo“.

– Tema izvora finansiranja stranaka dugo je držana u frižideru jer su regulatorna tela u širokom luku zaobilazila partije, i to nimalo slučajno. Jedine informacije koje je javnost dobijala odnosile su se na rezultate istraživanja Transparensi internešenela, koja su ukazivala na visok stepen korupcije u proteklih šest godina, čije aktere, svakako, treba tražiti i u strankama. U ovom trenutku sve je na nivou „rekla – kazala“, ali mislim da će pravi podaci ubrzo biti obelodanjeni – navodi Goati.

Prema njegovim rečima, „onog trenutka kada nadležne institucije budu uporedile prihode i rashode partija, suočićemo se sa saznanjem da je novac u partije dolazio i nelegalnim putem, zbog čega će postati jasni motivi za donošenje mnogih političkih odluka“.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ocenjuje za Danas da međusobne optužbe stranaka predstavljaju deo „dnevnopolitičkog folklora“, ali da je ovog puta neophodno istražiti tačnost navoda i SPS i DSS, s obzirom na to da se radi o „visokim optužbama, i u pravnom i u moralnom smislu“.

Stanković naglašava da je „sa stanovišta javnosti posebno zanimljivo da se ispita na koji način su finansirane dve snažne stranke, kao što su SPS i DSS, koje su imale veliku ulogu na političkoj sceni u protekle dve decenije“.

„Indirektna uplata“

Podsetimo, Danas je nedavno objavio da je prethodna finansijska istraga policije pokazala da je „opranim novcem narko-kartela Šarića i Radulovića indirektno finansirana jedna stranka u Srbiji“. Prema tvrdnjama izvora našeg lista koji su imali uvid u istražne materijale, pre dve godine utvrđen je put novca preko jedne austrijske banke, potekao od Radulovića, koji je potom „provučen“ kroz više uplata i isplata i indirektno, preko donatora koji nisu u direktnoj vezi s njim, uplaćen na račun ove partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari