Afera zbog kontakata s ljudima iz narko-klana Darka Šarića nanosi premijeru i lideru SPS Ivici Dačiću ozbiljnu političku štetu i najverovatnije pad poverenja građana, saglasni su istraživači javnog mnjenja s kojima je Danas razgovarao. Oni kažu da bi slučaj „Dačić – Šarić“ mogao da doprinese smanjenju poverenja i u celu Vladu Srbije.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, ocenjuje da Ivica Dačić neće lako moći da vrati podršku koju je doskora imao. „Bez obzira na to da li će se ova afera završiti na sudu ili ne, odnosno da li će se ispostaviti da je kriv ili ne, može se reći da Dačiću rejting opada ili da stagnira. Ako se i utvrdi da nije kriv, to mu neće pomoći da vrati poverenje koje je imao prilikom ulaska u Vladu“, objašnjava Vuković. On podseća na slučajeve Čedomira Jovanovića i Mlađana Dinkića, koji do danas ne uspevaju da se oslobode tereta medijskih kampanja iz prošlosti, a sada je u toj poziciji i Dragan Đilas.

Prema oceni Vukovića, kao najveći dobitnik iz ove situacije izaći će SNS. „Iako postoje različiti scenariji o tome kako su informacije o tim sumnjivim kontaktima došle do javnosti, mislim da SNS to, ako možda i nije uradila, onda nije sprečila da se desi. Birači SPS, koji su se možda zbog ovoga razočarali u Dačića, otići će ili u apstinente ili će glasati za SNS. Teško se dešavaju kopernikanski obrti poput toga da glasači socijalista glasaju za DS“, ukazuje Vuković.

Kada je reč o mišljenju građana o Vladi Srbije posle ove afere, Đorđe Vuković kaže da je poverenje građana u Vladu doseglo svoj vrhunac u novembru i decembru, te da sada može doći do pada rejtinga. „Verovatno se građani pitaju da li je borba protiv korupcije zaista neselektivna. Verovatno bi sada bilo nešto manje onih koji bi na pitanje o tome u kom smeru ide Srbija dalo pozitivan odgovor“, objašnjava Vuković.

Svetlana Logar, šefica istraživanja u Ipsos stratedžik marketingu, za Danas navodi da nema konkretne podatke iz istraživanja i da joj je zbog teško da sa sigurnošću kaže kako će afera uticati na Dačićevu popularnost.

„Mnogo je različitih informacija i poruka koje se trenutno šalju javnosti. U situacijama kada nema jedne i jasne poruke, svaki čovek na osnovu svog uverenja i viđenja događaja procenjuje šta se zapravo desilo i definiše svoj stav. Svakako da ovo ima negativan efekat na Dačića, ali kako je i koliko njegov rejting ugrožen, to sada precizno ne znamo“, objašnjava Logareva.

Kako ukazuje, građani koji su lojalni lideru SPS teško će poverovati u njegovu eventualnu krivicu, dok one koji mu nisu naklonjeni sve ovo ne iznenađuje. Što se tiče Vlade, oni koji veruju Vučiću i njegovoj neselektivnosti veruju mu i sada, dok mu oni koji su i ranije sumnjali ne veruju“, zaključuje Svetlana Logar uz podsećanje da su ljudi u Srbiji „skloni zaboravu, jer se stalno nešto novo dešava“.

Prema istraživanju jedne ugledne istraživačke kuće u koje je Danas imao uvid i koje je rađeno u drugoj polovini januara, posle usvajanja skupštinske Rezolucije o KiM, a pre afere sa „Mišom Bananom“, Ivica Dačić je na petom mestu rang- liste političara prema pozitivnim i negativnim ocenama građana. O njemu 33 odsto ispitanika misli pozitivno, dok ga 27 ocenjuje negativno. Ispred su Aleksandar Vučić s najviše pozitivnih i najmanje negativnih ocena, zatim Dragan Marković Palma, Vuk Jeremić i Tomislav Nikolić.

Ispitanici su ocenjivali i učinak premijera na osnovu konkretnih i korisnih stvari koje je uradio. Od septembra do decembra 2012, prema oceni ispitanika, Dačić je uradio više dobrih nego loših stvari – 40 odsto smatra da je radio dobro, a 24 loše (plus 16). Međutim, od decembra do januara ove godine opada broj onih koji Dačićev rad ocenjuju kao dobar, tako da je odnos pozitivnih i negativnih ocena „plus osam“.

Da će u borbi protiv korupcije biti dosta pošteđenih jer će Aleksandar Vučić voditi računa o svojim političkim interesima, smatra 48 odsto poklonika DSS, 43 odsto poklonika DS, 38 odsto naklonjenih LDP i 29 odsto pristalica SPS. Da je Vučić počeo zaista beskompromisnu borbu, misli 78 odsto pristalica SNS, 65 odsto socijalista, 32 odsto naklonjenih LDP i 19 odsto demokrata.

Prema ovom istraživanju, za SNS bi glasalo 38 odsto birača, DS ima 17, SPS 12, DSS osam, LDP sedam, SRS četiri, G17 tri, a PUPS, Dveri i JS po dva odsto podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari