– Ivica Dačić mora da podnese ostavku na mesto premijera jer je izgubio kredibilitet i zbog toga što ništa ne radi na poboljšanju bezbednosne situacije u Vojvodine, a aferu s kokainskom mafijom u kojoj se našao mora jasno da objasni.

Bez obzira na to što se politički ne slažem s njim, pozdravljam hrabrost i odlučnost Aleksandra Vučića u borbi protiv korupcije, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Da li se i u kom smeru promenio odnos nove republičke vlasti prema Vojvodini?

– Problem Vojvodine je to što se od puča 1988, kada je Milošević nasiljem srušio vojvođansko rukovodstvo i onda njenu autonomiju donošenjem Ustava iz 1990, u suštini ništa značajno nije promenilo u odnosu Beograda. Određene političke grupacije s više ili manje entuzijazma govore o autonomiji, ali niko od njih nije spreman da išta uradi da bi se autonomija vratila ili se definisala neka nova, primerena trenutnoj političkoj situaciji i novim odnosima, a u skladu sa standardima EU. Neki su manje ili više koketirali s tim pitanjem, ali se njime ozbiljno nisu bavili.

Mislite li tu na DS, koja je vodila prošlu vladu?

– Demokrate mnogo lepše od drugih govore. Ali, DS je bila sastavni deo i jedan od stubova ustavotvornog pokreta 2006. kojim Vojvodina u suštini nije dobila ništa. DS je vodila Vladu Vojvodine kada se preko noći odustalo od zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, njenih prohoda i imovine. Za vreme vlade Mirka Cvetkovića smo jedva dobili Statut i Zakon o nadležnostima, koji su daleko od onog što smo očekivali, a do danas nismo dobili zakon o finansiranju APV, niti je ijedan budžet zadovoljavao ustavnu odredbu od sedam odsto. Ta Cvetkovićeva vlada, uprkos javnim obećanjima, nikada Vojvodini nije vratila Vojvođanski sajam, zgradu Vojvođanske akademije nauka i umetnosti…

U to vreme ste dosta kritikovali pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, a sada ponovo s njim sarađujete u Vladi Vojvodine?

– U pravu ste, ali uvek moramo da biramo između manjeg i većeg zla. S jedne strane se sada razgovara o autonomiji, čiji stepen po mišljenju LSV uopšte nije dovoljan, a s druge strane imate sve otvorenije i sve glasnije zahteve da se autonomija potpuno ugasi napadima na VANU, RTV, a Elektrovojvodina se pokušava oduzeti.

Šta je potrebno da se to promeni? Za vreme prošle Pajtićeve vlade kritikovali ste ga da ne radi svoj posao dovoljno dobro zbog problema s vrhom stranke u Beogradu. Sada su se i u DS stvari promenile.

– Sve dok imate gazdu u Beogradu, vi se ne možete iskreno boriti za autonomiju Vojvodine iz prostog razloga što morate da vodite računa i o glasačima u Vojvodini, i u Beogradu i u centralnoj Srbiji.

Hoćete da kažete da je Đilas šef Pajtiću?

– Zašto recimo predsednik stranke nije iz Vojvodine, a zamenik iz Beograda ili centralnog dela Srbije? Ne optužujem nikoga ko funkcioniše na celoj teritoriji države da vodi lošu politiku, ali mnogo je lakše regionalnim strankama, poput LSV, da se bore za specifične regionalne interese. Zato se LSV nada da će na sledećim izborima glasači u Vojvodini to prepoznati i konačno u većem broju glasati za Ligu. Podsećam vas da je na izborima 2008. DS imala četiri puta više glasova od LSV, a na izborima 2012. dva puta više. Siguran sam da će na sledećim izborima DS imati manje glasova od Lige.

Koliko je Liga oslabljena prelaskom Aleksandre Jerkov u redove demokrata?

– Sigurno nije prijatno kada osoba, u koju se toliko ulagalo i koja je bila toliko vidljiva jer smo mi to želeli, promeni stranački dres. To je njena odluka. Liga nastavlja da funkcioniše dalje. Niko nije otišao njenim putem, što znači da to nije uzdrmalo LSV. Rezultat na sledećim izborima će pokazati da podrška Ligi sve više raste.

Ima li, po vama, Dačić kredibilitet da vodi Vladu Srbije?

– Premijer nema kredibilitet po mnogim pitanjima. Državni organi aferu sa Šarićem do kraja moraju da istraže i pokrenu procese protiv svih koji su bili umešani. Liga je od premijera tražila da podnese ostavku zbog trenutne bezbednosne situacije u Vojvodini. On se lično zalaže da Vojvodina ne može da ima upravu policije, a s druge strane imamo činjenicu da je broj policijskih službenika u Vojvodini manji od proseka za Srbiju, veliki broj međunacionalnih incidenata na koje se ne reaguje i sve češće dolazi do raznih sukoba i narušavanja javnog reda i mira. Ako takav čovek na čelu MUP ne želi da Vojvodini dozvoli formiranje vojvođanske policije, koja nije paralelni sistem, a ne nudi drugo rešenje, onda takav čovek mora da podnese ostavku. Kada je reč o aferi s kokainskom mafijom, svaki čovek koji dođe u takvu situaciju mora da jasno objasni o čemu se tu radi.

Veliki deo poslova Darka Šarića obavljen je u Vojvodini. Da li ste znali nešto o tome ili naslućivali da nešto nije u redu?

– Nisam znao, jer ni ja kao pojedinac niti kao stranka nismo imali uticaj na te poslove niti na Razvojnu banku Vojvodine. Naravno da treba i to da se ispita do detalja. Svako ko ima veze s tim, bez obzira da li je moj politički prijatelj ili neistomišljenik, mora da odgovara.

Kako ocenjujete borbu protiv korupcije koju vodi Aleksandar Vučić?

– Drago mi je da se neko uhvatio tog posla. Rezultate njegove borbe ću komentarisati tek kada dobijemo sudski epilog. Bez obzira na to što se politički ne slažem s Vučićem, moram da pozdravim njegovu hrabrost i odlučnost u tom poslu.

Očekujete li izbore u Vojvodini?

– Ne vidim nijedan razlog za pokrajinske izbore.

Prirodni partneri

Hoće li LSV i na sledećim republičkim izborima biti na listi DS?

– Naši prirodni partneri su LDP, partije manjinskih zajednica i DS. Od programa koji treba da se sprovede i od programskih dogovora koji se budu napravili za budućnost može da se razgovara o tome s kim će Liga na izbore. Kao stranka koje je sada treća po snazi u Vojvodini mi uvek sarađujemo s onima koji više nude za autonomiju Pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari