Srbija Rusiji neće uvoditi ni najblaže sankcije, rekao je za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. On je na pitanje Danasa postoji li mogućnost da Beograd umesto ekonomskih Moskvi uvede bar blaži oblik sankcija, kao što je to na početku krize u Ukrajini uradila EU, odgovorio da se neće uvoditi sankcije Moskvi.

S obzirom na insistiranje EU da Beograd treba postepeno da usklađuje svoju politiku sa evropskom, postavlja se pitanje da li bi Srbija mogla pod pritiskom Brisela, i u želji da mu na neki način udovolji, a istovremeno ne ugrozi svoju ekonomsku vezu s Rusijom, da Moskvi uvede blaži oblik mera poput zabrane ulaska nekim osobama iz Rusije na teritoriju Srbije ili blokade računa umesto strogih ekonomskih barijera.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, za Danas kaže da se dobro zna koje je mere uvela EU i da je u tom kontekstu važno da Srbija postepeno usklađuje svoju politiku. Upitana na kakvu bi reakciju Brisela naišla eventualna odluka Srbije da umesto oštrih uvede blaži stepen mera, Kocijančić je odgovorila da ne može da spekuliše o različitim scenarijima.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas kaže da je tehnički izvodljivo da Srbija, ako to eventualno odluči, uvede blaži stepen sankcija.

– S obzirom na to da Srbija nije prihvatila nijednu odluku Saveta ministara spoljnih poslova kada je reč o Rusiji, time bi bar delom uskladila svoju spoljnu politiku po tom pitanju – navodi Bobić.

Ona nije sasvim sigurna kako bi takvo ponašanje Brisel prihvatio, ali ocenjuje da to svakako ne bi škodilo Srbiji.

– Iako sve zemlje članice potpisuju zajedničke izjave, nisu uvek sve potpuno složne oko nekih pitanja, jer neke nešto dobijaju a neke gube. I po pitanju Rusije u zemljama EU ima neujednačenih stavova. Neke zemlje su spremnije da idu korak dalje dok neke zbog svojih interesa nisu – objašnjava Bobić.

Na pitanje kako bi Rusija reagovala na blage sankcije, ona kaže da svakako ne bi bila zadovoljna iako je to ne bi puno pogodilo, jer je jasno da im je stalo da Srbija zadrži ovakav stav.

Kako je pisao Dojče vele, EU se dugo koncentrisala na trostepeni model sankcija koji je donesen na martovskom samitu Unije. Prvo su zaustavljeni razgovori o daljem približavanju EU i Rusije i pregovori o bezviznom režimu za ruske građane. Osim toga, suspendovani su razgovori o ekonomskom sporazumu. Potom je Rusija isključena iz nekih međunarodnih tela kao što je G8, koje je bez Rusije opet postala G7. Drugi stepen sankcija doneo je zabranu ulaska na teritoriju EU i blokadu bankovnih računa za do sada 95 osoba, Rusa i Ukrajinaca, za koje se tvrdi da destabilizuju Ukrajinu. Isto tako na desetine preduzeća i organizacija nemaju više pristup svojim računima u EU. Unija je pooštravala sankcije koje obuhvataju ekonomske mere.

Puškov: Ucene Brisela

Moskva – EU ucenjujući Srbiju želi da postigne da se ona pridruži sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsedavajući Odbora za spoljne poslove Dume Aleksej Puškov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari