Racionalizacija u javnom sektoru i drugačija sistematizacija u Elektroprivredi Srbije bili su najteže teme za razgovor sa delegacijom MMF-a, koja je juče završila posetu Srbiji, rekao je posle sastanka premijer Aleksandar Vučić.

On je tom prilikom najavio da će vlada biti formirana za 10 do 12 dana i da će sve biti „gotovo do 3. jula“, kada putuje u Pariz na međunarodnu konferenciju.

Vučić je rekao kako predstavnicima MMF nema šta da zameri, ali da uvek postoje novi i teški zadaci koje „neko mora politički da isporuči“. Vučić je rekao da su manji problemi od EPS, o kojima je razgovarao sa delegacijom MMF, reforma u farmaceutskoj industriji ili finansiranje lokalnih samouprava, jer se „mnogo novca bespotrebno baca“.

Kako je naglasio, državna uprava je u racionalizaciji tokom prošle godine smanjila broj zaposlenih za 14.500, a za ovu treba da to učini za još 6.500 do 7.000. Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je istakao da će Srbija da uradi svoj deo dogovorenog u deklaraciji i da reši probleme koje su predočili Hrvati u Vojvodini, a njih je „mnogostruko manje u odnosu na Srbe u Hrvatskoj“.

DŽejms Rouf, koji je predvodio misiju MMF-a koja je u Beograd radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji aranžmana stigla 9. juna, rekao je da su razgovori bili „konstruktivni“, kao i da je razmatranje izvršnog odbora MMF okvirno zakazano za kraj avgusta.

– Okončanjem revizija će dodatnih 117 miliona dinara, odnosno 147 miliona evra biti stavljeno na raspolaganje Srbiji u okviru stend baj aranžmana, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 608 miliona dinara – rekao je Rouf u saopštenju. Rouf ističe kako se dobri rezultati ekonomskog programa nastavljaju, da je inflacija na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih.

– Sada očekujemo da će u 2016. godini realan rast BDP-a iznositi 2,5 procenata, a inflacija 1,3 procenta. Srpske vlasti nastavljaju da postižu važan napredak u fiskalnoj konsolidaciji. Međutim, i dalje postoje važni izazovi koje treba prevazići da bi se postiglo trajno poboljšanje fiskalne situacije i da bi Srbija beležila viši rast u srednjoročnom periodu – ističe se u saopštenju.

Rouf napominje da je potrebna odlučnija reforma državnih preduzeća, uključujući velika javna i rudarska preduzeća.

– Tokom dužeg niza godina, propust da se neefikasna i neodrživa državna preduzeća restrukturiraju predstavljao je veliku prepreku rastu u kojem bi glavnu ulogu igrao privatni sektor i dovodio je do čestog preuzimanja obaveza državnih preuzeća u javni dug. Ostvaren je važan napredak u stvaranju ravnopravnih uslova za poslovanje državnih i privatnih preduzeća i rešavanju pitanja nekih od strateški važnih državnih preduzeća koja su obuhvaćena programom – napominje se u saopštenju.

Kako se ističe, realizacija značajnijih pozitivnih efekata zahteva odlučnije restrukturiranje velikih državnih preduzeća, uključujući EPS, RTB Bor i Resavicu. Jedini održiv način da se zaštite radna mesta u državnim preduzećima, a da se pritom ne poseže uvek iznova za sredstvima poreskih obveznika da bi se preduzeća spasavala, jeste njihovo restrukturiranje da bi se obezbedila njihova održivost na komercijalnim osnovama.

– Misija MMF-a podržava oprezan stav NBS u relaksiranju monetarne politike. Prostor za dalja snižavanja kamatnih stopa će zavisiti od kretanja inflatornih očekivanja, daljeg razvoja situacije u pogledu neizvesnosti na međunarodnim finansijskim tržištima i daljeg unapređenja fiskalne pozicije – napominje se u saopštenju DŽejmsa Roufa.

Slabo protiv sive ekonomije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda da je jedna od glavnih stvari bila borba protiv sive ekonomije. Na konferenciji organizovanoj povodom projekta „Tehničke pomoći Republici Srbiji u reformi korporativnog finansijskog izveštavanja“ Vujović je rekao da godinama imamo plan borbe sa sivom ekonomijom i jako malo rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari