Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić podigao je juče ulog za formiranje vlade i još više „zategao“ ionako napetu situaciju u pregovorima pretendenata na vlast.

Posle sastanka lidera koalicije SPS-PUPS-JS s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Predsedništvu, održanom u okviru zvaničnih konsultacija o budućoj vladi, Dačić je u izjavi novinarima upozorio da za njegovu koaliciju nije prihvatljivo da partner DS i SPS bude još samo LDP, već da u tom slučaju želi uključenje i URS.

„Mi smo za to da oni (LDP) budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi“, kazao je Dačić. Kako je objasnio, za SPS bi bilo teško da pravi vladu sa LDP i Čedomirom Jovanovićem zbog njihovih stavova o Kosovu i Republici Srpskoj. Takođe, kao je rekao, imao bi problem i ako bi pravio vladu sa SNS, a da u nju uđe i DSS, koji se protivi Evropskoj uniji.

Ipak, Dačić je istakao da socijalisti ne koče sastavljanje vlade, već da URS nije prihvatljiv za DS. „Zato je neophodno praviti dogovore i kompromise… U tom cilju, odmah ćemo nastaviti razgovore s DS“, kazao je Dačić, ali i upozorio da, „ako ti razgovori ne uspeju, razgovaraćemo s drugim bitnim političkim faktorima, sa SNS“.

Lider SPS je naveo da je na jučerašnjem sastanku predsednik Nikolić rekao da je spreman da koaliciji oko socijalista da mandat za formiranje vlade ako su u stanju da obezbede parlamentarnu većinu. „Složili smo se da je veoma važno da se vlada formira što pre i zato će se narednih dana voditi intenzivni razgovori sa strankama s kojima smo i do sada razgovarali i videćemo da li je uopšte moguće formiranje te parlamentarne većine“, kazao je Dačić.

On je rekao da pitanje formiranja vlade ne treba da se svede na pritisak na koaliciju SPS-PUPS-JS i da se krivica prebaci na njih ako ne bude većine. „Zato služi pritisak preko medija, ali zar misle da smo mi glupi“, kazao je Dačić i naveo da pritisak vrše oni koji žele da se brzo formira vlada.

Kako kažu za Danas u Ujedinjenim regionima Srbije, „Ivica Dačić u poslednje vreme svojim potezima i izjavama pokazuje ozbiljnost, odgovornost i racionalno shvatanje situacije u kojoj se država nalazi, kao i situacije oko formiranja vlade“. URS podseća da su sa socijalistima imali dobru saradnju u prethodne četiri godine, a na pitanje da li političke opcije oko Mlađana Dinkića i Dačića samostalno razgovaraju o vladi, u URS odgovaraju da je „poznato da svi razgovaraju sa svima, ali da formalnih pregovora još nije bilo“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Danas da su najnovija Dačićeva uslovljavanja „korak unazad“, te da se dodatno komplikuje formiranje vlade i „diže politička temperatura“.

„SPS ne može sebi da dozvoli da u vladi bude u manjini, a upravo tu ulogu bi imao ako bi za partnera, pored demokrata, imao još samo LDP. Takođe, insistiranjem da URS bude u novoj vladi, socijalisti prave sebi alibi za slučaj da pregovori s DS ne uspeju. Poznato je da URS i DS ne mogu da nađu zajednički jezik, pa ako Dačiću propadnu razgovori s DS zbog Tadićevog odbijanja da prihvati Dinkića, otvara se mogućnost da socijalisti pregovaraju sa SNS, koji bi mogli da im ponude i više od demokrata“, smatra Stanković.

U odvojenoj izjavi novinarima, kasnije juče u Palati Srbija, Ivica Dačić je izjavio da „neće pristati na ucene da mora hitno da se formira vlada“. „Za nas je bolje da odemo u opoziciju nego da prihvatamo nešto što neće trajati“, kazao je on i ponovio da koalicija oko SPS neće da bude deo vlasti „koja će zavisiti od LDP ili od DSS“.

LDP: Brane politiku koja uništava Srbiju

„U stalnom osporavanju LDP-a vidimo samo pokušaj da se grčevito odbrane lične pozicije i politike iz prethodne četiri godine…. LDP može samo u onu vladu koja neće provocirati nove sukobe podgrevanjem nacionalizma, relativizovanjem presuda međunarodnih sudova, opstrukcijom dogovora postignutih s kosovskim Albancima i EU i novim podelama u Srbiji, kojima najodgovorniji za nacionalnu katastrofu Srbije sebe promovišu u patriote, a političke oponente žigošu kao izdajnike… Smatramo da je danas vrhunski patriotizam upravo zaustaviti tu politiku u nastojanju da bude osnov i buduće vlade“, saopštila je juče partija Čedomira Jovanovića.

Koštunica neće LDP

Beograd – DSS Vojislava Koštunice usprotivio se juče ulasku LDP u Vladu Srbije, ocenivši da DS „po svaku cenu hoće da uvuče“ tu partiju u vlast, kako bi „mnogo otvorenije i snažnije sprovodio politiku da EU nema alternativu, odnosno da Srbija potpuno ogoljeno prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da se odredi prema Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini“. „To je apsolutno nedopustivo“, rekao je novinarima portparol DSS Petar Petković. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari