Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić podneo je juče ostavku premijeru Mirku Cvetkoviću na funkcije potpredsednika vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja i o tome zvanično obavestio premijera Mirka Cvetkovića, koji je u ponedeljak pokrenuo postupak njegovog razrešenja. Prema Zakonu o vladi, ako ostavka bude prihvaćena, odnosno ako DS i Cvetković ne budu insistirali na smeni, Dinkić bi mogao da nastavi da obavlja ministarske dužnosti do izbora „naslednika“, verovatno početkom marta.


Mlađan Dinkić namerava da od sada bude šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, dok će mu Suzana Grubješić, dosadašnja šefica grupe, biti zamenica, najavljuju u toj stranci. U parlament prelazi i ministarka za NIP u ostavci Verica Kalanović.

U G17 plus ističu da njihov lider ne želi da komplikuje postupak svog razrešenja, već da olakša sprovođenje odluke koju saopštio premijer Cvetković. „U cilju da ubrzam postupak i ne opterećujem rad Narodne skupštine, podnosim ostavku na mesto potpredsednika vlade i ministra ekonomije“, navedeno je u tekstu ostavke. Dinkić je u pismu Cvetkoviću naveo da će mu „u interesu konsolidacije privrede nakon ekonomske krize, kao predsednik G17 plus, koja je članica vladajuće koalicije, predložiti kandidata za novog ministra ekonomije, kao i kandidate za nove ministre u resorima koji, prema koalicionom sporazumu, pripadaju G17 plus“.

„Želim da Vlada Srbije ostane stabilna do kraja mandata i ne želim da budem doživljen kao prepreka evropskim integracijama Srbije“, naveo je Dinkić u pismu Cvetkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari