Ne bi bilo loše da srpska vlada zatraži zvaničnu podršku pojedinih država članica EU koje su najviše zainteresovane da u pregovorima o pridruživanju Uniji bude najpre otvoreno poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, navode diplomatski izvori Danasa odgovarajući na pitanje kako komentarišu insistiranje Nemačke da se najpre otvori navedeno poglavlje.


Prema rečima naših sagovornika, takva podrška već se pruža kod gotovo 20 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja. Upitani da li smatraju da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 35, izvori Danasa ističu da im „nije sasvim jasno“ ko je predsedavajući tog poglavlja.

– Ako je to zadatak predsednika Vlade, što na neki način ne bi bilo loše u slučaju Srbije, onda je moguće brzo otvoriti takvo poglavlje. Ali, ukoliko su za to nadležni Ministarstvo spoljnih poslova ili Kancelarija za KiM, onda je to sasvim druga priča. Dakle, potrebno je, kao što je učinjeno za svako od ostala 34 poglavlja sagledati procese, strukture i procedure u poglavlju 35, što uključuje i „komandnu odgovornost“. Tek tada možemo koliko-toliko da odgovorimo na pitanje o spremnosti – objašnjavaju oni.

Naši sagovornici takođe ukazuju da je „iz najmanje dva razloga“ loše što još ne postoji „istinski“ uži tim za pregovore Srbije sa EU. Kako objašnjavaju, Srbiji fali tehničko-politički nivo eksperata, koji bi pratili pregovore i po horizontali. Istovremeno, oni podsećaju da su u svim proširenjima Unije do sada zemlje kandidati imali uži pregovarački tim od početka skrininga.

– U septembru 2013. Vlada Srbije je donela odluke o institucionalnom sastavu za pregovore gde je navedeno i da će biti uspostavljen uži pregovarački tim. Pošto se to još nije desilo, znači da odluke nisu bile u potpunosti primenjene i treba uraditi analizu zašto je tako i kakva su alternativna rešenja. Ako Srbija želi da brzo postane članica EU, potrebno je da odmah formira odgovarajuće strukture. Ako cilj Srbije nije što brži ulazak, onda može da se čeka – zaključuju oni.

Poruka Vučića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je prilikom nedavnog susreta sa evropskim komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom da Srbija želi da najteža poglavlja budu otvorena na početku pregovora. Tom prilikom Han je odgovorio da je praksa da se najpre otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari