Najuži vrh Demokratske stranke besan je na aktuelnog ministra spoljnih poslova i člana Glavnog odbora DS Vuka Jeremića zbog njegove, kako smatraju, preterane javne reakcije na kritiku od strane Dragana Đilasa, drugog čoveka stranke. Đilas je, kažu sagovornici Danasa iz DS, od svojih stranačkih kolega praktično dobio odrešene ruke da Jeremiću odgovori kako želi i, ako nađe za shodno, da ga dovede u takvu poziciju da ovaj napusti stranku ili čak bude isključen iz nje.

Bez obzira na to što je javni sukob pokrenuo Đilas, porukom preko medija da su milioni dolara iz državne kase namenjeni predsedavanju Generalnoj skupštini UN „sramotni“, u vrhu DS vlada uverenje da je Jeremićeva takođe medijska reakcija kršenje stranačke discipline, te da zamenik lidera demokrata ima pravo na „dostojan“ odgovor.

Više sagovornika Danasa iz DS saglasno je da Boris Tadić ne želi unutarstranačke obračune pred očima javnosti, te da lider demokrata nije dao zeleno svetlo Jeremiću za oštre poruke preko TV na Đilasov račun, kada ga je optužio da „počinje borbu za prevlast“ u stranci i prozvao za troškove za Most na Adi. Jeremić to radi sam, eventualno uz podršku stručnjaka za odnose s javnošću i člana Predsedništva DS Srđana Šapera, smatraju demokrate.

Ipak, kako nam je rečeno, Tadiću se nije svidela ni Đilasova prozivka šefa diplomatije, koji i danas kod njega ima poseban status. Na pitanje zbog čega je Dragan Đilas udario na Vuka Jeremića preko medija, pa tako i sam prekršio pravila ponašanja, za Danas u vrhu DS objašnjavaju da je on samo izrazio „ono što svi (u stranci) misle – na ličnu promociju pojedinca izdvaja se ogroman novac i to iz državnog budžeta“.

Naš list je istovremeno dobio uveravanja da Đilasova kritika Jeremića nije zapravo usmerena na Tadića, odnosno da nema veze s njihovim konkurentskim odnosom uoči kadrovskih promena u stranci. Ipak, kako kažu sagovornici Danasa iz „srednjih struktura“ DS, pojedini članovi Glavnog odbora, ponašanje zamenika predsednika stranke može se tumačiti kao „demonstracija sile“ – šta se može desiti onome ko mu se zameri, gde je Tadić, iako formalno broj jedan, sveden na ulogu posmatrača, bez moći da na to utiče.

Kakvu poziciju Dragan Đilas ima u DS posle izbora 6. i 20. maja pokazuju i dešavanja iz beogradske opštine Rakovica. Gradski odbor DS, koji kontroliše Đilas, juče je odlučio da u SO Rakovica napravi koaliciju sa SNS, bez obzira na odluku Glavnog odbora stranke o zabrani paktiranja s naprednjacima na svim nivoima.

Demokrate u Rakovici su, kako se navodi u saopštenju Gradskog odbora, podržale Milisava Miličkovića (SNS) za predsednika te opštine, poštujući princip da lista koja dobije najviše glasova ima pravo na čelnu funkciju. „Formiranjem vlasti stavljena je tačka na preduge pregovore do kojih je došlo zbog niza nerealnih zahteva manjih stranaka, koje su u navodnoj nemogućnosti saradnje DS i SNS videle šansu da postavljaju svoje neprihvatljive uslove“, piše u saopštenju.

Podseća se i na stav gradonačelnika Đilasa o tome da politika na lokalnom nivou ne treba da bude opterećena drugim temama. „Zato visoku politiku prepuštamo vladi, a mi želimo da se bavimo uređenjem parkova, škola, obdaništa, ulica“, saopštio je Gradski odbor DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari