Sledeća vlada u Srbiji se neće praviti bez Demokratske stranke, koja neće dopustiti da se u ovoj zemlji ugasi svetlo, izjavio je predsednik DS Dragan Đilas. „U Srbiji se šapuće, ćuti i plaši. Traje politički progon, aboliraju se organizacije kao 1389, prave spiskove, a niko ne reaguje“, rekao je Đilas u Kažiprstu B92.


Đilas je rekao da su pogrešni utisci da nastupa pomirljivo prema potpredsedniku vlade i lideru SNS Aleksandru Vučiću, istakavši da veruje u njegovu energiju i borbu protiv korupcije, ali i da lider SNS ima obavezu da spreči sve negativno što se dešava po Srbiji. „Želim samo da vidim da Vučić ide do kraja, želim da vidim neselektivnost. Na njemu je da jača institucije, da prepusti posao onima koji nisu funkcije dobili na izborima… Ako se ovako nastavi, sve više ljudi će da ćuti, da šapuće, biće autocenzure u medijima, vraćamo se u devedesete. Na njemu je odgovornost da to spreči“, rekao je Đilas.

Predsednik DS je kazao da ima mnogo razloga da kritikuje vlast, a jedan od glavnih jeste politički progon sadašnje opozicije. „U poslednjih nekoliko meseci se radi na kriminalizaciji cele DS i mene kao predsednika stranke kroz jedne tabloidne novine. Najavljuju se hapšenja, istrage, mene nazivaju Hitlerom“, naveo je Đilas, istakavši da nije „ni dinar uzeo od ove zemlje, a njima neće da plati reket“.

Povodom unutrašnjih razdora koji i dalje traju u DS, rekao je da ga „u životu ne zanima šta priča Dušan Petrović“, a naveo je i da pojedinci iz DS potpomažu aktuelnu hajku na demokrate. „Idealno im je da ubede ljude da je neko lopov i kriminalac, malo se potpomognu ovima iz stranke što ne bi da promene ništa. E pa ništa neće da ostane isto. Niko nema prava da se ogluši o ono što odluči Glavni odbor. Neki su navikli da tako rade, ali tako neće moći“, rekao je Đilas, koji je Petrovića nazvao „prošlošću DS“.

Đilas je istakao i da je DS u Skupštini Srbije pokazala da postoje dve politike državnog vrha u vezi s Kosovom i da Vlada nije imala hrabrost da kaže da je platforma predsednika Nikolića katastrofalna po zemlju.

Petrović odgovorio

Na izjavu predsednika DS Dragana Đilasa da je bivši ministar Dušan Petrović, sadašnji poslanik demokrata, uticao na premijera Mirka Cvetkovića u donošenju odluka i da predstavlja prošlost stranke, odmah je stigla reakcija. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dušan Petrović je naveo da je Đilas „izneo neistine“ i da „pokušava da svoju odgovornost za nepostojanje politike DS, što dovodi do pada podrške građana stranci, prikrije iznošenjem ovakvih, besmislenih tvrdnji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari