Predstavnici Beograda i Prištine ponovo u javnosti daju oprečna tumačenja dogovora postignutih u Briselu, pa je tako i ovog puta nakon što su se u sredu premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sastali sa predstavnicom EU Federikom Mogerini.

 Ona je nakon sastanka saopštila da je zadovoljna što je postignut napredak u priznavanju diploma i istakla posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju ZSO, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma.

Premijer Isa Mustafa izjavio je, po završetku razgovora koji su u Briselu trajali duže od tri sata, da ne postoji nikakav rok za izradu statuta ZSO. On je naveo da se po tom pitanju sve mora odvijati u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. Mustafa nije izričito odgovorio da li je postignut dogovor da se krene u izradu statuta Zajednice srpskih opština, ali je rekao da za to nema vremenskih rokova.

Odmah potom usledila je izjava direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kojom se demantuje Mustafa.

„Tvrdnjom da je dogovoreno da se na Statutu ZSO radi na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda Mustafa je izrekao direktnu laž“, naglasio je Đurić u izjavi medijima. Đurić je naglasio da je laž i tvrdnja Mustafe da nije dogovoreno da se odmah počne sa izradom statuta ZSO.

„Dovoljno je pogledati saopštenje visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini da bi se ustanovilo da li su Mustafini navodi istiniti ili lažni“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić naglašava da činjenica da „vođe separatista na Kosovu i Metohije nisu sačekale ni da izađu iz zgrade da počnu sa netačnim interpretacijama govori o njihovom odnosu prema obavezama koje su preuzeli i ukupnoj normalizaciji odnosa“.

Na Đurićeve reči stigla je oštra poruka iz Prištine. „Izjave Đurića su sramotne i netačne. Nije znak dobrog porodičnog vaspitanja ili profesionalizma da jedan niskorangirani zvaničnik jedne države u medijima naziva premijera susedne države 'lažovom'“, kaže za Danas Petrit Seljimi.

On ističe da su premijeri Mustafa i Vučić u avgustu 2015. potpisali sporazum, u kojem druga tačka glasi: „Na osnovu Prvog sporazuma Vlada Kosova će usvojiti dekret, koji će biti direktno primenljiv, što će biti razmotreno od strane Ustavnog suda“.

– Osvrćem se na tačku dva „Opštih principa/glavnih elemenata Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“, koji je objavila EU 25. avgusta 2015. Dakle, nema sumnje da bez obzira o čemu se dogovori srpska vlada jedini autoritet koji će biti u stanju da revidira sporazum i statut Asocijacije opština sa srpskom većinom jeste Ustavni sud Republike Kosova.To je nužan preduslov celog briselskog dijaloga. Ako se osvrnete unazad na sve sporazume, videćete da su jedini zakoni koji su ikada pomenuti kao osnove za sve sporazume kosovski zakoni. Nijedna rečenica u dijalogu ni u jednom slučaju nije imala drugu zakonsku referencu osim zakona i Ustava Kosova. Bilo koji građanin ili bilo koji novinar mogu da potvrde da je ovo tačno. Briselski dijalog se odnosi na primenu Ahtisarijevog plana, ali se tako ne naziva da bi se olakšalo srpskoj vladi da „proguta“ potpuno rasformiranje paralelnih institucija na Kosovu , tvrdi Seljimi.


„Stres zbog izbora“

Petrit Seljimi smatra da treba „naprosto ignorisati“ izjave srpskih političara u narednim sedmicama „budući da su one deo unutrašnje predizborne kampanje i određenog prirodnog stresa kako bi se dobili glasovi od lakovernih birača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari