Predsednik SPS Ivica Dačić, u prilično burnom obraćanju novinarima, izjavio je da postoji velika konfuzija oko formiranja Vlade Srbije i za to optužio DS i naprednjake. „Što mene pitate zbog čega se ne formira vlada? Pa, neka je formiraju bez mene, šta me briga! Zašto bih ja ušao u vladu u kojoj će neko sutra da kaže da mora da se prihvati sve što traži EU? Ili u vladu koja je potpuno protiv pregovora sa EU?“, rekao je Dačić u Novom Sadu.

Lider socijalista je naveo da postoje pritisci i iz Vašingtona, i iz Brisela, i iz Moskve, ali i od tajkuna, kada je u pitanju formiranje vlade. „Ja ne reagujem na pritisak. Mene ne finansiraju tajkuni, a nisam ni proruski, ni proevropski političar, ja sam prosrpski“, kazao je Dačić.

Ponovio je da je URS neprihvatljiv za DS, dok SPS ne želi da pristane na to da treći partner bude LDP i da od te partije zavisi parlamentarna većina. Kako kaže, mora se razgovarati o tome kakvu će politiku da vodi nova Vlada Srbije.

„Kako će se naša vlada ponašati za dva meseca, kada EU bude rekla da moramo da otvorimo kancelariju u Prištini? Kako će se ponašati kada kažu da Kosovo mora da dobije poseban telefonski pozivni broj? To nisu bezvezna pitanja, to su ozbiljne stvari za ovakve vrste neozbiljnih razgovora koji se vode, po principu ko će koga da pređe i ko je lud, a ko je zbunjen“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, na SPS se vrši pritisak samo da bi se po svaku cenu vlada što pre formirala. „Ma, ne interesuje me, bre! Neka prave vladu, neka idu u vlast, ja ću da idem u opoziciju, šta me briga! Ko hoće da pravi vladu, neka nađe parlamentarnu većinu i neka mi se javi. Doviđenja!“, rekao je Dačić i okrenuo se i otišao, odbivši da dalje odgovara na novinarska pitanja.

Tadić: Teško je

„U parlamentu sada ima 46 stranaka… Teško je pronaći koaliciju, jer ljudi treba da uspostave kompromis u politici, kao i u životu“, rekao je lider DS Boris Tadić novinarima na beogradskom Trgu republike, nakon što je dao krv povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. On je ocenio da političari i stranke imaju dobar osećaj za sebe, a nedovoljno izražen osećaj za opštu stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari