Sadašnja vlast u Srbiji je legitimizovala nasilje nad onima koji ne misle isto kao ona, država godinama nije reagovala na mnoge vandalizme onih malobrojnih koji od devedesetih nisu uspeli u potpunosti da se uklope u poštovanje vrednosti višenacionalnog društva i sredine kakva je Vojvodina, kažu za Danas lideri stranaka koje učestvuju u vlasti u Vojvodini, odgovarajući na pitanje zašto se napadi na imovinu Albanaca dešavaju samo u Pokrajini.

Posle incidenata na stadionu Partizana prošle nedelje, usledio je talas divljanja, a žrtve su obični građani čiju imovinu zbog imena uništavaju huligani.

– Režim SNS već dve godine u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja nad političkim neistomišljenicima. Legitimizovali su nasilje nad onima koji drugačije misle. Takva atmosfera je plodno tle i za etničko nasilje, kaže za Danas premijer Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić.

On je naglasio da je Vlada Vojvodine na hitnoj sednici opredelila sredstva za pomoć tim ljudima.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, kaže za Danas da o uzrocima ovih događaja ima utisak i osećaj koji ničim ne može da potkrepi, jer je to pitanje za sociologe a ne za političare.

– Došlo je do velikog komešanja vrednosnih elemenata u Vojvodini u poslednjih 25 godina. Devedesetih su Pokrajinu naselili ljudi koji su doneli drugačiju kulturu i temperament i nisu u odgovarajućoj meri uspeli da se ugrade u ovdašnje društvo. Previše je frustracije, bede, siromaštva i bahatosti u smislu da je sve dozvoljeno te je to povod za izbijanje takvih životinjskih instinkata. To ja vidim na ulicama Novog Sada, Subotice ili Sombora, a toga nema na ulicama Beograda. Sreća, pa je to samo šačica onih koji vaspitanje nisu poneli iz kuće – objašnjava Pastor, koji je i predsednik SVM.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, za Danas kaže da se ovo dešava zato što se u Vojvodini dug niz godina ignorišu ovakve pojave.

– Kada je situacija takva, onda one postanu način ponašanja i huligani misle da će proći nekažnjeno. Sada kada takve pojave dramatično ugrožavaju državu, onda ona posle dugo godina počinje da reaguje. Ovo nije prvi put, posle pogroma Srba na Kosovu, u Vojvodini je napadana imovina Albanaca i paljena je zastava Vojvodine i država nije reagovala. Nije bilo reakcije ni kada je posle hapšenja (Veselina) Šljivančanina Novi Sad bio demoliran – podseća Kostreš. Jedan od razloga, dodaje on, jeste i taj što najveći broj Albanaca ima imovinu u Vojvodini. Kostreš navodi da nije dobro ni to što se takvi vandalizmi ne terete kao raspirivanje nacionalne i verske mržnje, što je i kršenje Ustava, već se oni koji to urade kažnjavaju tako što plate štetu na razbijenom prozoru.

– Zato Liga nije separatistička organizacija kada insistira na vojvođanskoj policiji i formiranju svih grana vlasti u Pokrajini – zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari