Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić reagovao je danas na tekst u Danasu posvećen prihodima i imovini članova Vlade Srbije, tvrdeći da su u članku „Dulić milioner među ministrima“ podaci o njegovoj imovini „netačno predstavljeni“. Oliver Dulić se oglasio saopštenjem, mada dan ranije nije imao vremena da govori za Danas povodom informacije iz njegovog imovinskog kartona, koji je objavljen na internet sajtu Agencije za borbu protiv korupcije i koji smo integralno objavili, da raspolaže akcijama ukupne nominalne vrednosti od milion evra.

Vlasnik sam 100 odsto akcija firme DG Komp računari d.o.o. iz Subotice. Radi se o porodičnoj firmi osnovanoj 1999. godine, koja se bavi prodajom kompjuterske opreme. Nominalna vrednost 100 odsto akcija iznosi 200.000 evra, iako je realna vrednost firme višestruko niža.Posedujem 11 odsto akcija firme Rolpak d.o.o. sa Palića. Reč je o pogonu za proizvodnju rolnica za fiskalne kase, čiji sam suvlasnik u istom udelu još od osnivanja 2003. godine. Nominalna vrednost cele firme je 800.000 evra, a ne vrednost akcija koje ja posedujem, kako je u dnevnom listu Danas pogrešno predstavljeno. Takođe, i u ovom slučaju nominalna vrednost višestruko premašuje realnu vrednost firme. Svi ovi navodi su vrlo lako proverljivi i pozivam zainteresovane da to učine – saopštio je Oliver Dulić.

Iako je ministar životne sredine i prostornog planiranja dva puta u saopštenju naveo da je Danas „pogrešno“, odnosno „netačno predstavio“ i „interpretirao“ podatke koje je on podneo Agenciji za borbu protiv korupcije, činjenica je da je sam Dulić napravio grubu grešku. Naime, u imovinskom kartonu koji su državni funkcioneri dužni da podnose Agenciji, u delu posvećenom njihovim „akcijama i udelima“ u preduzećima, traži se nominalna vrednost tih akcija, a ne – ukupna vrednost preduzeća u kojem imaju vlasnički udeo. Dakle, ukoliko je tačno to što ministar kaže da je 800.000 evra nominalna vrednost cele kompanije Rolpak d.o.o, a da on u njoj poseduje 11 odsto akcija, Dulić je trebalo da napiše koliko nominalno vrede te njegove akcije (na primer oko 80.000 evra).

Uostalom, mogao je da proveri s kolegama iz Vlade kako se ispunjava imovinski karton za potrebe Agencije za borbu protiv korupcije. Na primer, njegova koleginica, ministarka finansija Diana Dragutinović je navela da ima pet akcija u Jafi iz Crvenke, vrednih 15.000 dinara, dok je ministar ekonomije Mlađan Dinkić napisao da ima pet akcija u NIS, koje vrede 2.500 dinara. Dakle, ni Dragutinovićeva, ni Dinkić, niti iko drugi od državnih funkcionera nije (niti je po zakonu trebalo) navodio ukupnu vrednost kompanije u kojoj ima akcije. Samo je Oliver Dulić to uradio. I, umesto da ispravi samog sebe, on tvrdi da je Danas pogrešio.

Recimo i to da je novinarka Danasa, radeći na tekstu o Dulićevom finansijskom stanju, kontaktirala i Agenciju za borbu protiv korupcije, s pitanjem da li se ministar eventualno žalio na netačnost bilo kojeg od podataka iz njegovog imovinskog kartona, koji se nalazi na internet sajtu Agencije još od 10. juna. Rečeno nam je da ih Oliver Dulić, niti iko iz njegovog kabineta, nije kontaktirao.

Optuživati novinare za sopstvenu, grubu grešku je nekorektno ponašanje. To do sada nije bio Dulićev manir.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari