Dušan Spasojević postavljen je za novog ambasadora Srbije u Atini, a ukaz o postavljenju potpisao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, saznaje Danas u diplomatskim krugovima. Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku. Spasojević je bio ambasador Srbije u Turskoj. Pripada mlađoj generaciji srpskih diplomata, magistrirao je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE) sa tezom „Do evropskih integracija preko regionalne saradnje: Evropska unija i Zapadni Balkan“.

 Karijeru je počeo u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je, između ostalih, obavljao dužnost šefa kabineta saveznog ministra početkom dvehiljaditih. Na dužnost savetnika predsednika Srbije imenovan je avgusta 2004. Od maja 2007. do februara 2008. obavljao je dužnost pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane, kada je izabran na dužnost državnog sekretara za politiku odbrane.

Srbija već duže vreme nema ambasadora u Atini, a tu dužnost obavlja otpravnik poslova Branko Lazarević, koji je do 2012. bio šef kabineta ministra policije, kada je taj resor vodio Ivica Dačić.

Kao što je poznato, Lazarević je akter sudskog postupka, u kome ga Specijalno tužilaštvo tereti se optužnicom za odavanje poverljivih informacija mreži za šverc droge na čijem je čelu Darko Šarić. Otvaranje glavnog pretresa je više puta odlagano, a novi termin početka je 4. novembar.

Kao što je Danas već pisao, poslednji ambasador Srbije u Grčkoj Dragan Županjac opozvan je u maju 2013, a početkom ove godine mediji su najavljivali da će ga zameniti Vladimir Marić, šef kabineta bivšeg ministra inostranih poslova Ivana Mrkića. Uoči poslednjih parlamentarnih izbora u visokim državnim krugovima spekulisalo se da to mesto za sebe želi sam Mrkić, koji je posle formiranja nove Vlade Srbije, ipak, odlučio da bude savetnik predsednika Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari