Dva su razloga zbog kojih premijer Srbije Aleksandar Vučić nije govorio na komemoraciji u Potočarima – prvi se odnosi na činjenicu da se delegacija predsednika srpske vlade kasno prijavila, odnosno kada su oni to učinili, spisak govornika je već bio utvrđen, a drugi razlog je taj što nisam znao kako bi i šta bi govorio Aleksandar Vučić i strepeo sam da bi mogao dodatno uzrujati masu – ističe za Danas Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica i predsedavajući Organizacionog odbora za obeležavanje dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici.


Duraković je nekoliko dana uoči 11. jula u izjavi za Danas pozvao Vučića da se javno obrati na komemoraciji, ističući da bi to bilo jako značajno, jer je „Bošnjacima to jako važno“. Međutim, kako je Danasu 10. jula, dan pre komemoracije, rečeno u kabinetu predsednika Vlade Srbije – još se ne zna da li će premijer govoriti u Srebrenici. Podsetimo, premijer Vučić izjavio je na konferenciji za novinare, nakon incidenta u Potočarima, da su ga organizatori komemoracije zamolili da ne održi govor.

Prema rečima Ćamila Durakovića, napadači na Vučića u Potočarima nisu Srebreničani.

„Čekaćemo da policija i tužilaštvo odrade svoj posao. Ne znam ni ko su ni šta su ti ljudi, samo znam da nisu Srebreničani“, ističe Duraković za Danas.

On se slaže sa konstatacijama da u Srbiji i Republici Srpskoj ima sigurno dosta onih koji bi linčovali srpskog premijera zbog odluke da ode u Potočare i pokloni se žrtvama genocida.

„Mi u Srebrenici i Bosni i Hercegovini smo na udaru što smo ga pustili da dođe, on je na udaru zato što je došao… Međutim, pomirenje je put bez alternative“, zaključuje sagovornik Danasa.

Duraković je ranije izjavio da „onaj koji je napao premijera napao je sveto i dostojanstveno mesto i žrtve koje su danas pokopane. To je mrlja za ovo mesto i služi na čast onima koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj da na neki način pokažu svoju silu“, rekao je Duraković. Ogradivši se od napada na srpskog premijera, Duraković je rekao da je u Potočarima bilo oko 60.000 ljudi, a da je premijera Srbije napalo deset do 15 građana, koji su „jedna mala kap u moru“.

„Ruka Bošnjaka je pružena“, rekao je Duraković, navodeći da nisu tačne ocene pojedinaca iz Banjaluke da je Vučić pokušao pružiti ruku, a da je oni nisu prihvatili. Mislili smo, kazao je Duraković, da je bilo nemoguće da se ovako nešto desi. On je dodao i da ima informacija da su huligani došli iz Srbije i uzvicima i zvižducima vređali premijera.

Načelnik opštine Srebrenica je istakao za B92 da je „grupa ljudskih fukara i miševa napala u Potočarima premijera Srbije Aleksandra Vučića“.

„Jedan je i mene napao, ja sam štitio premijera Vučića kada je napad krenuo, oni su me pratili kad sam ja rekao da su oni grupa ljudskih fukara. To su miševi, ja sam im dao telefon da mi se jave, da noće kod mene i da sutra idu da se poklone srpskim žrtvama, a kad četnički pokret dođe da maršira u Srebrenici, da me ti Bošnjaci brane“, dodao je Duraković.

Ne zna se na osnovu kojih informacija je srpski premijer Aleksandar Vučić zaključio da su njega i njegovu pratnju u Potočarima napali navijači. To je rekao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, uz navode da je možda reč o organizovanom napadu.

Lukač smatra da je na Vučića „pokušan linč“, traži da se sve ispita u sveobuhvatnoj istraži i da odgovaraju svi koji su učestvovali u napadu na premijera Srbije. „Imali smo informacije da dolaze neke navijačke grupe iz Sandžaka i da će biti dosta agresivni prema Vučiću. Možda je na osnovu toga zaključio. Tu se ne radi samo o navijačkim grupama. Kada pregledate snimke, vidi se da se ne radi samo o navijačima, već mnogo većem broju ljudi koji su krenuli prema njemu“, rekao je Lukač.

On sumnja da se možda radi o isceniranom incidentu sejanja „zle krvi između Bošnjaka i Srba“ te da je to bio napad na srpskog premijera, pruženu ruku pomirenja i na majke Srebrenice, koje su istakle da je time pogaženo i njihovo dostojanstvo.

Fizičke nasrtaje na premijera Srbije na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici osudili su zvaničnici Evropske unije, zahtevajući hitnu istragu nadležnih organa BiH.

Stefanović: Sramotna izjava Vilića

Ministar Nebojša Stefanović osudio je izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Vilića povodom napada na Aleksandra Vučića. On je ocenio da je Vilićeva izjava „nedopustiva“ i „sramotna“. „Sramotna je ocena Vilića da su pripadnici obezbeđenja predsednika Vlade Srbije odgovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima. Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbeđenja sprečeno ubistvo“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi za medije. Vilić je povodom napada na Vučića na juče održanom komemorativnom skupu u Potočarima, izjavio da odgovornost za napad snose pripadnici obezbeđenja predsednika Vlade Srbije, odnosno glavni pratilac premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari