EPP o SNS do kraja godine 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Srpska napredna stranka bi do kraja godine mogla da postane deo grupacije Evropskih narodnih parija (EPP). Jadranka Joksimović, internacionalna sekretarka SNS, za Danas kaže da će se unutar EPP o tome verovatno razgovarati u drugoj polovini ove godine.

Joksimovićeva će 31. maja u Luksemburgu prisustvovati obeležavanju 40 godina od osnivanja EPP. Kako za naš list navodi, ona će tamo prezentovati rezultate nedavno održanih izbora u Srbiji,promene u stranci posle Skupštine u Srpskoj naprednoj stranci, kao i rezultate rada vlade koju su naprednjaci vodili.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Nakon što je SNS početkom 2015. godine aplicirala za pridruženog člana EPP, jer Srbija još nije članice EU, misije EPP koje dolaze u posetu naprednjacima procenjivale su može li SNS postati deo ove grupacije stranaka koja okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne partije u EU. Članovi delegacije upoznavali su se sa stranačkom strukturom, politikom, pojedincima, pratili aktivnosti stranke, demokratske procedure unutar partije i merili podršku koju ima.

Najavljujući podnošenje aplikacije SNS za pridruženog člana EPP, Nebojša Stefanović, funkcioner naprednjaka, rekao je da SNS kroz članstvo u EPP želi da da doprinos jačanju evropske ideje u Srbiji, što podrazumeva upravo one reforme koje naprednjaci zagovaraju. On je dodao da SNS ne želi da učlanjenje Srbije u EU ili članstvo SNS u EPP bude bilo kakav poklon, „već da radom zaslužimo da naša zemlja i naša stranka postanu punopravni članovi“.

SNS je 2013. primljena u poslaničku grupu EPP u Savetu Evrope. Tim povodom predsednik grupe EPP u Savetu Evrope Luka Volonte izrazio je očekivanje da će dalji napori na dostizanju ciljeva ove grupe evropskih narodnih partija ubrzo dovesti do članstva te partije u EPP i u Briselu.

Evropska narodna partija okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u EU, odnosno velikom broju evropskih država. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja Evropske unije, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije. Pored njih postoje i stranke sa položajem posmatrača iz cele Evrope.

EPP okuplja stranke desnog centra

Evropska naroda partija je osnovana 8. jula 1976. u Luksemburgu, a sedište organizacije je u Briselu. Imaju 71 stalnu ili pridruženu članicu iz 38 zemalja. Okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi. Značaj i uticaj EPP se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta i ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u EU. Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja EU, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije. SVM iz Srbije ima status posmatrača, a dok je postojao, URS je bio pridruženi član.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari