Brisel snažno podržava evropski put Srbije, a na tom putu su tri glavna prioriteta – ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje pune vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, poručio je Štefan File, evropski komesar za proširenje, koji se juče u Beogradu susreo s najvišim srpskim zvaničnicima.


File je istakao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Tomislavom Nikolićem da je evropska integracija Srbije pre deceniju izgledala kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvesnost. „Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću“, naveo je komesar EU, kojem uskoro ističe mandat na toj funkciji.

Nikolić je naglasio da je File čovek koji je za vreme svog mandata u Evropskoj komisiji izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da ona postane članica EU i da i druge povuče za sobom. „Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na Uniji, a ispunjavanje obaveza na nama“, izjavio je Nikolić.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Štefanom Fileom poručio da je izuzetno važno da što hitnije budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa EU, jer su ona važna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava. „Izneo sam Fileu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno da će sve ostalo zavisiti od država članica EU. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali File zna da smo ono što smo obećali i uradili“, rekao je Vučić, dodajući „da ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili deo Evrope“.

Vučić je najavio u naredna dva meseca „velike događaje i u Beogradu i u regionu“, te naglasio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti poslovni ambijent. „Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže u našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi posebno u privatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme“, najavio je Vučić, dodajući da ćemo „mnogo toga još morati da naučimo od naših prijatelja iz EU“.

File je rekao da je u razgovoru s Vučićem pomenuta i Ukrajina, te da je on ponovio da EU poštuje stav Srbije kao suverene zemlje, dok je srpski premijer zahvalio evropskom komesaru što je korektno izneo stavove Unije po tom pitanju. „Mi podržavamo teritorijalni integritet svake zemlje članice UN, svakako i Ukrajine, ali iz mnogo razloga istorijskih, tradicionalnih i svih drugih molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji. Verovatno sam ja bio težak kao što umem da budem u toj temi i zato sam se izvinio i Fileu i svim gostima“, precizirao je Vučić i ponovio da duguje zahvalnost i razumevanje za poštovanje Srbije, njenih stavova i suvereniteta.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji (KAS), ocenio je za Danas da Fileova poseta pokazuje nastavak interesovanja EU za proces integracije Srbije.

„Uprkos krizi u Ukrajini i generalnom zamoru od proširenja, poseta Ketrin Ešton prošle sedmice i jučerašnja poseta Štefana Filea dokazuju da Brisel želi da podrži reforme koje je najavila nova srpska vlada. File je poslao signal, baš na početku mandata vlade, da se reforme sada moraju sprovesti i naglasio koji su ključni domeni: ekonomija, vladavina prava i proces normalizacije odnosa sa Prištinom. Beograd se približava EU i njegove obaveze prema Uniji se u skladu s tim uvećavaju. Obećanja o reformama se ozbiljno shvataju i biće praćeno kako se ona ispunjavaju, što će biti sadržano u jesenjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije“, ukazao je Bone.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, komentariše za Danas da su Fileove izjave vrlo pohvalne za novu vladu u Beogradu, što pokazuje da je Srbija trenutno u izuzetno povoljnom položaju.

„Prioriteti o kojima je juče govorio File predstavljaju i deo ekspozea srpskog premijera, tako da nisu iznenađenje. Može se reći da su odnosi Beograda i Brisela najbolji u proteklih desetak godina, a povoljan položaj Srbije sada treba kapitalizovati. U vreme kada se zaoštrava kriza u Ukrajini, Srbija se pokazuje kao uspešna priča u EU, umnogome zahvaljujući dijalogu s Prištinom, pa u skladu s tim i Beograd treba da predoči Briselu svoja očekivanja kada je reč o procesu pridruživanja EU“, smatra Simić.

Ostali sagovornici komesara EU

Štefan File je juče u Beogradu razgovarao i sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem o pripremama za početak pregovora o poglavljima 23 i 24, koja obuhvataju reformu policije i pravosuđa. Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Selaković je rekao da je prethodna vlada počela određene reformske procese, ali da je sada na novoj vladi da radi mnogo ozbiljnije i odgovornije. File se takođe susreo sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i predstavnicima poslaničkih grupa.

Šta je jasno

File je rekao da bez obzira na to da li će u novom sazivu Evropske komisije postojati funkcija komesara za proširenje ili ne, o čemu je Danas u jučerašnjem izdanju opširnije izvestio, „jedna stvar ostaje jasna – politika proširenja je ključna i predstavlja konstantu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari