Pošto su vlasti u Beogradu ispunile sve obaveze prema Haškom tribunalu, odnosno nakon što je uhapšen i poslednji haški begunac Goran Hadžić, Srbija će najverovatnije dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja ove godine, ali ne i datum početka pregovora, koji će najviše zavisiti od kosovskog pitanja, odnosno napretka u dijalogu Beograda i Prištine, smatraju Danasovi sagovornici.


Prema njihovom mišljenju, vlast u Beogradu čeka i sprovođenje reformi, među kojima je najvažnije usvajanje i primena zakona o restituciji i borbi protiv korupcije, a izručivanje Hadžića Sudu u Hagu će pozitivno uticati i na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom onih zemalja članica koje to još nisu učinile.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za Danas da će nakon završetka saradnje sa Haškim tribunalom najveći problem za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU biti pitanje Kosova. Kako kaže, na to upućuju nedavno odlaganje dijaloga Beograda i Prištine i uvođenje sankcija za srpske proizvode na Kosovu.

Kada je reč o unutrašnjim reformama, koje Beograd treba da ispuni kako bi dobio status kandidata, Simić ističe da će to biti „naporan posao“, ali da je to manje ozbiljno od situacije s Kosovom. „Jedan od problema u sprovođenju reformi će biti restitucija, ali to je bilo ozbiljno pitanje i u drugim zemljama poput Hrvatske. Očekuju nas reforme i u pravosuđu, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, usklađivanju s evropskim zakonima…“, ukazuje Simić.

Prema njegovim rečima, Srbija neće imati uticaj na krizu koja je zahvatila EU i koja je „poljuljala same temelje Unije“. On dodaje da je nastao zamor od proširenja i da će vlasti u Beogradu u narednom periodu najveći problem imati sa parlamentima zemalja članica. „S druge strane, saveznik Srbije će biti institucije EU, odnosno evrokratija u Briselu, čiji su predstavnici Žoze Manuel Barozo, Ketrin Ešton i Štefan File, jer je proširenje Unije njihov opstanak“, ukazuje Simić.

Naš sagovornik navodi i to da je za Srbiju i njen evropski put dobro to što je regionalna saradnja opet veoma aktuelna, što potvrđuju i poboljšani odnosi Beograda sa Zagrebom i Sarajevom i nada se da će se to proširiti i na saradnju sa Podgoricom.

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, ističe za Danas da će hapšenje Hadžića, kao dobra vest uticati i na zemlje koje nisu ratifikovale SSP. Prema njenoj oceni napredak i konkretni dogovori u pregovorima Beograda i Prištine doprineće boljim šansama Srbije na putu evrointegracije.

„Hapšenjem i reformama koje će Srbija sprovesti do septembra stiču se uslovi za dobijanje statusa kandidata. Dobijanje datuma za početak pregovora će malo teže ići, jer Akcioni plan Vlade koji je pisan na osnovu preporuka EK nije u potpunosti ispunjen i treba vremena za sprovođenje svih tih reformi. Stepen reformi će uticati na mišljenje EK, ali i na političku volju i raspoloženje evropske političke elite za odluku o dobijanju datuma za početak pregovora“, smatra Bobićeva.

Ana Trbović, direktorka Centra za evropske integracije i javnu upravu FEFA, ocenjuje za da je posle hapšenja Hadžića, veoma izvesno da će Srbija dobiti status kandidata. „Jedino što je u tom pogledu važno je kako je izvršena reforma pravosuđa i kako je rešeno pitanje poslaničkih mandata. Reformi pravosuđa se mnogo više pažnje posvećuje, jer je EU imala problema s novim članicama u tom pogledu. Kada je reč o mandatima, važna je primena zakona kojim se ukidaju blanko ostavke u republičkom i lokalnim skupštinama. Nije dovoljno da je taj problem rešen na papiru, nego i da li se primenjuje, odnosno da li postoji dovoljna demokratičnost u podeli vlasti. Veoma je važno da se ispoštuje odluka Ustavnog suda kojom se ukidaju duple funkcije, jer se time rešavaju problemi sukoba interesa“, objašnjava Trbović.

Prema njenoj oceni, postoji i velika mogućnost da Srbija dobije i datum pregovora, ali će se u tom kontekstu gledati ukupan učinak u ispunjavanju reformi, odnosno obaveza iz Akcionog plana Vlade za ubrzano sticanje statusa kandidata. Na pitanje Danasa koliko će odnos s Kosovom imati uticaj na dalje integracije Srbije, Trbović navodi da će napredak u dijalogu, odnosno rešavanje životnih pitanja ljudi koji žive na Kosovu biti presudan.

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, u kratkoj izjavi za Danas kaže da je u ovom trenutku status kandidata siguran, a da datum pregovora zavisi od dijaloga Beograda i Prištine, usvajanja i primene zakona o restituciji i borbe protiv korupcije.

Za Srbiju isti tretman

Hag – Vlada Holandije čeka mišljenje EK o članstvu Srbije u EU pre nego što odluči šta treba dalje preduzeti, navodi se u saopštenju holandskog ministarstva inostranih poslova. U saopštenju objavljenom na sajtu tog Ministarstva, navodi da će „Holandija tretirati Srbiju kao i svaku drugu zemlja koja želi da uđe u EU. To znači da ona mora da zadovolji odgovarajuće uslove u oblastima dobre uprave, ekonomije i demokratije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari