Pritisak na granicu sa Hrvatskom mora da se smanji, i na tome se trenutno intenzivno radi u pronalaženju rešenja za krizu, izazvanu zatvaranjem granica između Srbije i Hrvatske zbog povećanog priliva izbeglica, saznaje Danas iz diplomatskih izvora uključenih u proces pregovaranja na relaciji Beograd–Brisel–Zagreb. Kako nam je rečeno, premijer Hrvatske Zoran Milanović ne može da odstupi od mera potpunog zatvaranja granica dok dnevno u Hrvatsku ulazi devet hiljada izbeglica. „Dakle, pritisak na Hrvatsku mora da se smanji i na tome se već uveliko radi“, tvrde Danasovi diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, deo izbeglica će morati da se preusmeri na granicu sa Mađarskom. „Problem preusmeravanja izbeglica na granicu sa Mađarskom bi trebalo tokom vikenda da se reši, a taj zadatak je dobio Aleksandar Vulin, ministar za rad“, ističu naši izvori.

Kako nam rečeno, EU ozbiljno zamera Hrvatskoj zbog mera koje uvela Srbiji.

„Cela situacija sa pasošima i registarskim tablicama, zabranama ulaska u Hrvatsku… ozbiljna je greška hrvatskih vlasti. Uostalom, Hrvatska radi isto što i Srbija, šalje izbeglice dalje u druge države“, zaključuju izvori Danasa.

Međutim, kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, „izbeglice odbijaju da idu u Mađarsku“.

„Tokom obilaska prihvatnog izbegličkog centra u Šidu, na granici sa Hrvatskom, Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, pitao je izbeglice zbog čega ne idu na granicu sa Mađarskom, i oni su mu odgovorili da neće. Rekli su mu da Mađari biju, hapse, da ima žica! Jednostavno neće tamo da idu“, napominju za Danas u Vladi Srbije.

Oni dodaju da izbeglice „same plate prevoz i da idu preko Hrvatske“.

„Mi bi morali da upotrebimo silu da ih nateramo da krenu na granicu sa Mađarskom, a to, svakako, nećemo!“, kategorični su za naš list u Vladi Srbije.

Međutim, činjenica je, takođe, da izbeglice na kraju svakako završe u Mađarskoj. Podaci mađarske policije ukazuju da između devet i deset hiljada izbeglica dnevno iz Hrvatske uđe u Mađarsku. Sagovornici Danasa iz vrha vlasti, međutim, ističu da Hrvatska navodno preuveličava broj izbeglica koji dnevno iz Srbije uđe u tu zemlju, za dva do tri puta. Prema podacima srpskih službi, u Hrvatsku ulazi oko 3.500 izbeglica.

Johanes Han je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da ne želi da krije da je jako zabrinut zbog situacije na srpsko-hrvatskoj granici. „Mislim da tu nema šta da se pregovara“, rekao je Han i dodao da se problem može rešiti jedino podizanjem blokade.

Han je rekao da je u Šengenskoj zoni moguće uvesti određene privremene kontrole granica, ali da te mere moraju biti umerene i srazmerne i da ne smeju biti diskriminatorne. Osim toga, Han je apelovao na sve da razoružaju svoj govor i svoje reči.

Na pitanje kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića o podizanju ograde prema varvarima, Han kaže da mu se ne sviđa takav način govora ni privatno, a posebno ne na državničkom nivou.

Han navodi da reakcije nije bilo jer nije želeo da doprinosi podizanju tenzije u izjavama “koje su doprinosile trajnoj šteti”. “Zato tražim od svih da razoružaju svoj govor. Mislim da je to neprihvatljiv jezik između pripadnika naroda, a naročito država”, ističe komesar EU za susedsku politiku.

Han je kazao da je u SSP jasno navedeno, kao i u Šengenskom sporazumu, da postoje određene okolnosti pod kojima je moguće uspostaviti privremene, određene mere kontrole granice. Te mere, kako je objasnio, moraju prvi biti privremene, srazmerne i ne mogu ni na koji način biti diskriminatorne.

„Što se tiče druge i treće tačke, imam sumnje da je to slučaj ovde. Mere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne pošto su pogođeni kamioni samo iz jedne određene zemlje. Zato apelujem na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku“, kazao je Han.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, reagujući na izjavu hrvatskog kolege Zorana Milanovića da razmišlja o ukidanju mera na granici sa Srbijom, poručuje da je to dobra vest ne samo za našu zemlju već ceo region. Vučić je rekao da nije imao tajne razgovore sa Milanovićem niti sastanke te da je dobro ako je Milanović promenio mišljenje.

„Bili bismo veoma zahvalni, skinuli bismo kapu, samo da nas puste na miru da možemo normalno da se krećemo, da radimo“, rekao je Vučić i zahvalio Hanu što je tokom ove situacije bio „korektan i konkretan i rekao od koga se šta očekuje“.

Vučić kaže i da je odbijao „besmislene razgovore o bilo čemu“ sa hrvatskim premijerom, te da nije želeo da pregovara dok se krše zakoni i ugovori koji su potpisani.

„Srbija nije prekršila nijedan zakon, niti normu“, rekao je Vučić i dodao da je Srbija imala u ovoj situaciji tvrd stav kako bi zaštitila svoju zemlju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari