Prvu posetu novog komesara EU za susedstvo i politiku proširenja Johanesa Hana Beogradu obeležile su poruke o odnosu Srbije i Rusije, usled ukrajinske krize, i ohrabrujuće najave otvaranja pregovaračkih poglavlja za članstvo u Uniji, ali i izjava predsednika Tomislava Nikolića da ni on ni premijer Aleksandar Vučić nisu spremni da sa predstavnicima vlasti iz Prištine pregovaraju kao sa predstavnicima nezavisne države Kosovo.


Komesar Han je naveo da je pratio izjave i saopštenja premijera Aleksandra Vučića o ukrajinskog krizi i naveo da je to jedan od razloga i primera zašto bi Srbija konačno trebalo da postane deo EU.

„Kada ste član EU učestvujete u svim savetima, formatima i u procesu donošenja odluka. Danas sam čuo njegov stav koji je bio kristalno jasan, a to jeste da je put Srbije put ka EU. Naravno potrebno je da se izvrše još neke promene u društvu ali upravo iz tog razloga proces pregovaranja i traje određeno vreme“, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije.

Vučić je pak naveo da je s komesarom otvoreno govorio o pitanju odnosa s Rusijom, ponavljajući da Srbija „ima samo jednu politiku“ i da se „ne dodvorava nikome“. „Sve što sam imao da kažem o našoj politici ka EU i Rusiji, rekao sam i Hanu i (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu“, istakao je Vučić.

„Siguran sam da u narednih nekoliko nedelja možemo otvoriti neko od poglavlja. Otvaranje poglavlja je formalan čin, ali mi već pregovaramo, a važnije je kako se zemlja priprema za taj proces“, ocenio je Han. On je rekao da EU ima interes da otvori prvo poglavlja 24 i 23, prema novoj metodologiji koju primenjuje sa Srbijom i Crnom Gorom, „na osnovu lekcija koje je izvukla iz prošlosti“, a zatim bi mogla biti otvorena poglavlja 31 i 32, o finansijama. Vučić je napomenuo da od komesara nije danas tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma.

„Za nas je suština da Srbija nastavi da radi svoj posao, a na EU je da proceni kada smo te uslove ispunili, kada ćemo da otvorimo poglavlja 32, 35, 23 i 24“, kazao je Vučić. On je ponovio da za razliku od nekih dugih zemalja, Srbija želi da najteža poglavlja budu otvorena na početku pregovora.

Han je rekao da je „cilj uvođenje Srbije u EU, ali i priprema zemlja kako bi odmah na početku, od prvog dana priključenja, bila njen puni član“. „EU i mene lično treba videti kao partnere na tom putu“, dodao je komesar, najavljujući da će narednih godina „naporno raditi“ kako bi „uveo Srbiju u evropsku porodicu“, kao i da će ubuduće često dolaziti u Beograd. Najavio je i da će u Srbiji organizovati investitorske konferencije, kako bi podstakao strane privrednike da ulažu.

Komesar Han je i nakon susreta sa predsednikom Nikolićem, učestvovao u zajedničkom obraćanju medijima, i ponovio da u ovom trenutku nema pritiska na Srbiju da se „potpuno uskladi sa politikom Evropske unije“ i uvede sankcije Rusiji, ali je dodao da je usklađivanje – deo pregovaračkog postupka. Tokom jučerašnjeg dana, Han se sastao i sa ministrima Ivicom Dačićem, Nikolom Selaković i Jadrankom Joksimović, kao i sa članovima Odbora za evrointegracije Skupštine. Iz Beograda, Han danas odlazi u posetu Podgorici, gde će se sastati s premijerom Milom Đukanovićem i ministrom spoljnih poslova Igorom Lukšićem.

Predsednik o Kosovu

Prema Nikolićevim rečima, „Srbija bi morala da nađe drugog predsednika i predsednika Vlade koji bi bili spremni da razgovaraju sa Prištinom kao sa nezavisnom državom“ i time gaze Ustav. Nikolić je rekao da u pregovorima sa Prištinom „sve stoji“, jer se ne zna ko će u ime kosovskih vlasti pregovarati sa Beogradom, kao i da bi se lakše pregovaralo kad bi kosovske vlasti bile iskrenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari