Beograd, Priština, Hag – Prvo pojavljivanje bivšeg ministra kulture u vladi Kosova Astrita Haračije i glavnog i odgovornog urednika dnevnika „Bota sot“ i političkog savetnika zamenika ministra kulture Bajruša Morine pred Haškim tribunalom zakazano je za danas u 14.15 – izjavila je za Danas Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala.

Beograd, Priština, Hag – Prvo pojavljivanje bivšeg ministra kulture u vladi Kosova Astrita Haračije i glavnog i odgovornog urednika dnevnika „Bota sot“ i političkog savetnika zamenika ministra kulture Bajruša Morine pred Haškim tribunalom zakazano je za danas u 14.15 – izjavila je za Danas Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala.
Ona objašnjava da će pretpretresni sudija biti Alfonsus Ori, a da će veće biti isto kao i u slučaju Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera i komandanta Oslobodilačke vojske Kosova.
Kako je najavljeno, Haračija i Morina su u Hag otputovali u organizaciji Unmika. Bivši funkcioneri kosovske vlade optuženi su pred Haškim tribunalom za nepoštovanje suda i zastrašivanje svedoka u procesu protiv Haradinaja i njegovih saradnika.
Haračija je u Prištini izjavio da neće angažovati advokata i da očekuje da će biti pušten na slobodu do početka suđenja.
– Verujem u pravdu i odlazim u Hag siguran da ću biti oslobođen optužnice – izjavio je Haračija.
Prema optužnici haškog tužilaštva koja je podignuta u januaru ove godine, a obelodanjena 25. aprila, Haračija i Morina su u julu 2007. pokušali da nagovore zaštićenog svedoka PW, da ne svedoči protiv Haradinaja. Tom svedoku su 2005. izrečene zaštitne mere, Tužilaštvo je njegovu izjavu obelodanilo odbrani u januaru i februaru 2007, a timovi branilaca Haradinaja, Balaja i Brahimaja „jedini su imali pristup ovim dokumentima“. U optužnici se navodi da je, pošto je saznao identitet ovog svedoka u julu 2007, Haračija naložio Morini da otputuje u Norvešku i da u Oslu ubedi svedoka PW da ne svedoči protiv Haradinaja i da se Morina sa ovim svedokom sastao 10. i 11. jula iste godine. Ministarstvo kulture, piše u optužnici, pokrilo je troškove puta, a svedok je na kraju ipak svedočio na suđenju Haradinaju.

JELAČIĆ: Ostavka Ludvigove iz privatnih razloga

Direktorka Odeljenja za zaštitu svedoka Haškog tribunala Barbara Ludvig podnela je ostavku na tu funkciju iz privatnih razloga i vraća se u Švajcarsku, „odakle je i došla na dužnost“, potvrdila je za Danas Nerma Jelačić, portparolka Tribunala. U javnosti se spekuliše da njena ostavka ima veze sa oslobađajućom presudom Haradinaju i pretnjama svedocima.

– To potvrđuje upravo ono što su same sudije napisale u presudi, a to je da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali sigurno. U konkretnom slučaju bivši ministar kulture na Kosovu se tereti da je u julu 2007. naložio svom saradniku da kontaktira sa zaštićenim svedokom i da ga ubedi ne svedoči protiv Haradinaja. U tom trenutku su informacije o samom svedoku i činjenici da će svedočiti imala samo trojica optuženih i njihovi timovi odbrane – kaže Olga Kavran, portparolka haškog tužilaštva.
Haračija je bio član Odbora za odbranu Haradinaja, a trenutno je član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova i predsednik ogranka te partije u Đakovici.
Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su 3. aprila, oslobođeni optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima na Kosovu, dok je Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari