Na pitanje da li će i kako Srbija u sadašnjim političkim okolnostima obeležiti 100. godišnjica oslobođenja Stare Srbije (nekadašnji naziv za Kosovo i Metohiju) od turske vlasti u Prvom balkanskom ratu u ovom trenutku u Beogradu se može dobiti samo delimičan odgovor.

U Vladi Srbije, SPC i Domu Karađorđevića Danasu je potvrđeno da se razmišlja o obeležavanju ove trocifrene godišnjice, koja „pada“ u oktobru 2012, ali za sada niko nema konkretan plan proslave. Srbi sa KiM smatraju da glavne aktivnosti treba očekivati posle izbora najavljenih za Đurđevdan.

– Vlada će sigurno obeležiti 100. godišnjicu oslobođenja KiM u Prvom balkanskom ratu, ali još nije napravljen koncept proslave, koji će najverovatnije da prati najvažnije datume iz Prvog balkanskog rata – kaže za Danas Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Nezvanično se pominju izložbe i druge prigodne manifestacije. U Nemanjinoj 11 nemaju odgovor na pitanje da li vlada planira da i na samom Kosovu organizuje proslavu jubileja.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, resorno Ministarstvo za KiM za sada nema nikakvu ulogu u planovima za proslavu 100. godišnjice vraćanja Kosova u sastav srpske države.

U visokim crkvenim krugovima Danasu je nezvanično rečeno da se u SPC razmišlja o predstojećem jubileju i da ta tema tek treba da se pokrene.

– Ponudićemo državi da se, ako želi, obeležavanje 100. godišnjice oslobođenja Stare Srbije pripremi u saradnji s Kraljevskim domom Karađorđevića. Ako državne vlasti to ne budu htele, kao što imamo iskustvo u slučaju 70. godišnjice 27. marta 1941, Kraljevski dom će to upriličiti sopstvenim snagama – kaže za Danas Dragomir Acović, član Krunskog veća.

Prema njegovim rečima, koncepcija obeležavanja jubileja je u razradi i „Dvor još ne može da govori o detaljima“.

Za sada je s planovima najkonkretnija Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije, koja bi u ponedeljak trebalo da se izjasni o predlogu da 2012. bude proglašena godinom obeležavanja pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu. Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice, kaže za Danas da će se ovaj predlog naći na dnevnom redu sednice zajedno sa referendumom na severu, peticiji o raspisivanju srpskih izbora na svim nivoima na celom KiM, predlogu predsednika Srbije o „četiri tačke“ za rešenje kosovskog problema i regionalnom predstavljanju Prištine.

– Najbitnije da se godišnjica obeleži na celoj teritoriji KiM i da se usklade proslave severno i južno od Ibra. Pripreme za centralnu proslavu u drugoj polovini 2012. počeće na proleće. Glavne aktivnosti treba očekivati posle izbora – najavljuje Marko Jakšić.

Rada Trajković, poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, smatra da je obeležavanje oslobođenja KiM neophodno zato što se „u poslednje vreme suviše dopustio turski uticaj na području Srbije, a Srbe na KiM „to uznemirava i podseća na vreme Otomanske imperije“. Trajkovićeva ne očekuje da će Priština dozvoliti obeležavanje jubileja iz Prvog balkanskog rata, ali napominje da je „na Srbima da urade ono što treba“.

Petar Miletić, potpredsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke, kaže za Danas da „Srbima, koji prema 1912. imaju poseban osećaj, ništa ne može da zabrani da obeleže svoje značajne datume“. Ali, istovremeno upozorava da „u krhkom miru na KiM ovakve proslave mogu biti opasne, jer događaji u kojima su Srbi i Albanci bili na suprotnim stranama mogu biti povod za nove nesporazume“. SLS, prema Miletićevim rečima, o obeležavanju 100. godišnjice oslobađanja KiM nije razgovarala s koalicionim partnerima u Vladi Kosova.

Tadić nije išao u Dečane zbog godišnjice

Iako je većina beogradskih medija istakla „detalj“ da se predsednik Srbije Boris Tadić na Božić u Visokim Dečanima nalazio „na mestu gde je pre 100 godina upaljena sveća za oslobođenje Srbije“, u Predsedništvu kažu za Danas da predsednikova božićna poseta KiM nema veze s ovom visokom godišnjicom. Izvori našeg lista objašnjavaju da predsednik Tadić svake godine ide u Visoke Dečane bilo na Božić ili na Vaskrs, a da nadležne vladine službe brinu o obeležavanju važnih datuma.

Najpopularniji rat

U „Novoj istoriji srpskog naroda“, čije je priređivač istoričar i diplomata Dušan T. Bataković, navodi se da je „Prvi balkanski rat bio najpopularniji rat u srpskoj istoriji, jer je označio dovršenje oslobađanja nekada središnjih teritorija Dušanovog carstva od turskih zavojevača – ispunjenje petovekovnog sna o nacionalnoj slobodi“. Prvi balkanski rat obeležile su pobeda kod Kumanova (23-24. oktobar) i oslobađanje KiM u kojem su učestvovale srpska i crnogorska vojska. Na Gazimestanu 23. oktobra 1912. služen je parastos svim srpskim junacima od Kosovskog boja do tadašnjih bitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari