– I naprednjaci i demokrate koji najavljuju svoje mitinge planiraju da za njih potroše manje od 50.000 evra, koliko je najmanje potrebno za organizaciju jednog ozbiljnog skupa. Ni u jednoj stranci nisu mogli da nam sada kažu koliko će skup zaista i koštati, ali limiti su već poznati.

Organizacija većeg mitinga košta između 50.000 i 100.000 evra, kažu za Danas iskusni organizatori mitinga iz raznih stranaka. Prema njihovim rečima, tehnička organizacija prostora odnosno postavljanje bine i kvalitetnog ozvučenja staje između 10.000 i 15.000 evra. Trošak za organizatora su i autobusi koje dovoze stranačke članove i aktiviste iz svih delova Srbije u Beograd ili neki drugi veći grad u kojem je miting. Kako nam je rečeno, iznajmljivanje autobusa za jedan dan košta između 200 i 400 evra u zavisnosti od kilometraže. Prosečno, na 100 ili 150 kilometara iznajmljivanje vozila je 300 evra. Uz to, tu su i ostali sitni troškovi oglašavanja, odnosno marketinga bilo na televizijama ili plakatima i lecima.

S obzirom na to da je račun DS u blokadi već duže vreme, postavlja se pitanje od kojih para će demokrate platiti organizaciju svog skupa zakazanog za 25. april u Beogradu. Aleksandra Jerkov, portparolka DS, za naš list navodi da će biti potrošeno veoma malo para, daleko manje od 50.000 evra. Na pitanje Danasa kako će sakupiti taj novac ona kaže da će to biti učinjeno iz donacija i priloga.

U SNS nam je rečeno da je logično da njihov skup bude masovan jer je ta stranka najpopularnija. Na konstataciju Danasa da će onda stranka potrošiti bar 100.000 evra oni kažu da će sigurno biti potrošeno znatno manje od toga, čak manje i od 50.000 jer kao kao velika stranka koja organizuje veliki miting očekuju popuste u transportu članstva i ostalim troškovima. U toj stranci nam je rečeno da će se u trošenju novaca svakako poštovati zakon.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da pošto je račun demokrata u blokadi, preko njega se ne mogu plaćati troškovi organizacije.

 – U tom slučaju postoje dve mogućnosti. Prva je da, na primer, firme koje pruže uslugu za organizaciju mitinga prihvate da im za to bude plaćeno kasnije, odnosno da to bude poklon. Druga je da firme ili pojedinci koji žele da podrže stranku daju priloge u vidu besplatnih usluga ili poklona. Međutim, da bi to učinili neophodno je da ispune zakonske uslove i da o tome daju izjavu, a to je da nemaju neizmirena dugovanja za porez, ne proizvode akciznu robu i da njihov prilog ne premašuje zakonska ograničenja – navodi Nenadić. On dodaje da bi se svi ti podaci morali naći u godišnjem stranačkom finansijskom izveštaju, ali i na sajtu u roku od osam dana ako donacija premašuje iznos jedne prosečne mesečne zarade.

Kada je reč o naprednjacima, on pretpostavlja da je situacija sa novcem u SNS čista i da oni, s obzirom na njihove izjave, imaju dovoljno novca za pokrivanje troškova. 

– U tom pravcu su i išle izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koje je SNS predložio, a to je da u redovan stranački rad spadaju i troškovi prevoza i održavanje skupova – zaključuje Nenadić.



 

 U kampanji se na mitinge slabo troši

U izbornim kampanjama najviše novca stranke već godinama troše na oglašavanje. Javni skupovi poput mitinga, konvencija i tribina u izbornoj računici ne zauzimaju veliku stavku. Prema podacima iz Izveštaja o finansiranju političkih aktivnosti u izbornim kampanjama u prvoj polovini 2014, koji je sastavila Agencija za borbu protiv korupcije, koalicija oko SNS je na troškove javnih događaja na izborima za narodne poslanike potrošila nešto više od pet miliona dinara što je bilo 0,56 odsto ukupnih troškova, dok je koalicija oko DS na javne događaje dala blizu devet miliona dinara što je u troškovima bilo devet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari