– Rusija je bila pomalo zatečena rezolucijom Srbije koja je na kraju usvojena u Generalnoj skupštini UN, jer je naš stav bio drugačiji što se razumevanja tog dokumenta tiče.

Ali, to je suvereno pravo Beograda. Poštujemo Srbiju, podržavamo njene stavove, shvatamo da je otcepljenje Kosova tragedija za srpski narod, ali ne možemo ni biti veći Srbi od samih Srba – navodi u razgovoru za Danas Aleksandar Babakov, zamenik predsednika Državne Dume Ruske Federacije, koji je ovih dana boravio u zvaničnoj poseti Beogradu.

Da li je takva rezolucija u GS UN promenila odnos Rusije prema Srbiji i kosovskom pitanju?

– Bez obzira što je politika prilično fleksibilna kategorija, apsolutni ruski stav je i dalje podrška Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Smatrate li da je Moskva na neki način isključena iz daljih pregovora Beograda i Prištine, budući da su se SAD i EU aktivno uključile u proces?

– U politici ne smeš da budeš povređen. Ignorisanju ruske pomoći i ruske diplomatije uskoro će doći kraj. Učestvovao sam u raznoraznim diskusijama kojima su prisustvovali i predstavnici SAD i EU, i zaključak je da se više ni o čemu ne može raspravljati bez Ruske Federacije. Budućnost Evrope ne može se zamisliti bez saradnje s Moskvom.

Znači li to da će se Rusija aktivno uključiti u pregovore Beograda i Prištine?

– Kada sam govorio o ulozi Rusije mislio sam na opšte teme, a ne toliko na Kosovo i Metohiju. Ako imamo u vidu nepriznavanje nezavisnosti Kosova, onda nećemo ni da imamo kontakte sa stranom koju ne priznajemo. Normalno je što se o toj temi raspravlja u različitim strukturama, u EU, SAD, NATO, ali Rusija izražava brigu i nezadovoljstvo što se prave dogovori oko nekih stvari bez nje.

Pojedini Srbi s Kosova najavili su da će tražiti azil u Rusiji. Da li je neki zvaničan zahtev i stigao?

– To nije u mojoj nadležnosti, ali nemam ništa protiv da im izađemo u susret. To je njihovo pravo i, u svakom slučaju, dobrodošli su.

U BiH se često čuju primedbe da Dejtonski sporazum treba menjati. Da li bi se Rusija složila s tim?

– Rusija poštuje Dejtonski sporazum, ali treba razumeti da od efikasnosti sprovođenja ovog sporazuma zavisi i njegov dalji opstanak i odnos prema njemu. Znam da rukovodstvo Republike Srpske nije zadovoljno kako se sprovodi Dejtonski sporazuma, ali ne mislim da je menjanje tog sporazuma cilj Banjaluke. Mada, i ta mogućnost postoji u slučaju da se Dejton ne sprovodi doslovno.

Pojedine stranke u Srbiji sve češće zagovaraju priključenje NATO. Šta mislite o tome?

– Opredeljenje za NATO suvereno je pravo Srbije, ali očuvanje teritorijalnog integriteta ne može niko drugi da reši osim vas samih, pa ni NATO. Zato Srbija treba da bude pažljiva u slučaju integrisanja u tu organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari