Vladajuća većina podneće na sastanku šefova poslaničkih klubova u Skupštini Srbije formalne tekstove rezolucija kojima bi trebalo da budu osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije, kao i srebrenički masakr. Oko tih nacrta bi trebalo da počne usaglašavanje između predstavnika poslaničkih grupa, kaže za Danas Nada Kolundžija, šefica Poslaničke grupe ZES u Skupštini Srbije.

Na pitanje ko će biti podnosilac tog formalnog teksta, odnosno ko je tačno autor nacrta rezolucija, Kolundžija je ponovila da je reč o tekstu vladajuće većine, kao i da je cilj da se postigne što širi konsenzus u parlamentu po tom pitanju.

– Naš interes je da što više poslanika budu i podnosioci tih rezolucija. Tek predstoje konsultacije i sa poslanicima opozicije. Uvek je jednostavnije usaglašavati se oko nekog polaznog teksta, i potpuno je nebitno ko formalno radi na tome. Partijska pitanja ostavimo po strani, naglašava Nada Kolundžija.

Time i dalje ostaje otvoreno pitanje da li će u srebreničkoj rezoluciji biti upotrebljen pojam genocid ili zločin. Stranka G17 plus, koja pripada vladajućoj većini nije još videla nijedan tekst, niti učestvovala u pisanju takozvanog polaznog teksta, tvrdi za Danas Željko Ivanji, funkcioner G17 plus

– Nismo videli ni slovo nikakvog predloga, niti polaznog teksta rezolucija. Niko nas nije konsultovao i nije bilo nijednog sastanka na tu temu. Smatramo da nema nikakvih prepreka da se stvari nazovu svojim imenom i da u rezoluciji bude upotrebljen termin genocid, ali daleko od toga da ćemo time uslovljavati podršku tom tekstu. Nije sasvim jasno, međutim, zbog čega se insistira na tome da se genocid nazove zločinom, budući da se uzdamo u mišljenje Međunarodnog suda pravde u vezi sa pitanjem o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova. Podsećam da je taj sud u presudi naveo da Srbija nije kriva za genocid u Srebrenici, kaže Ivanji i dodaje da ne vidi problem ni s aspekta Republike Srpske, jer je genocid počinjen na jednom delu teritorije, što ukazuje da se ne može RS označiti kao genocidna država.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je juče, povodom rezolucije o zločinu u Srebrenici, da je „nemoralna i nečovečna politika koja put u Evropu utire preko razdvajanja mrtvih i omalovažavanja nevinih srpskih žrtava.“

– Takav put ne vodi nikud osim u ponižavanje sopstvenog naroda. Ako Skupština umesto jedne deklaracije kojom se osuđuju svi ratni zločini treba da donese neku posebnu deklaraciju, onda bi to trebalo da bude deklaracija o Jasenovcu, gde je izvršen genocid nad našim narodom, naveo je Koštunica u izjavi Beti Koštunica je upozorio vlast da niko nema pravo da na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod stavi žig odgovornosti da je u njihovo ime počinjen zločin. Predsednik DSS je istakao da je „ovo trenutak kada Srbija umesto što podriva Republiku Srpsku“, treba upravo sa Republikom Srpskom da se dogovori oko zajedničkog teksta deklaracije kojom bi se bez razlike osudili svi zločini na prostoru nekadašnje Jugoslavije i koja bi istovremeno bila usvojena u Beogradu i Banja Luci.

Inače, poslanici DSS i NS predali su prekjuče Skupštini Srbije Predlog deklaracije o osudi ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije. Kako je rekao portparol DSS-a Andreja Mladenović predlog je da deklaracija bude na dnevnom redu prvog redovnog zasedanja Skupštine.

– Mi ovim predlogom dajemo pun doprinos da se na jedinstven način osude svi ratni zločini i da se ne dele žrtve niti amnestiraju počinioci ratnih zločina. Tekst deklaracije je dopunjen i osudom svih zločina i svega sto se dešavalo tokom NATO bombardovanja na KiM 1999. godine, naveo je Mladenović i podsetio da je predlog deklaracije DSS uputila i 2005. godine, ali za njegovo usvajanje nije bilo saglasnosti u parlamentu.

Funkcioner SNS-a Božidar Delić rekao je prethodno u Kruševcu da se ova stranka zalaže se da ne bude usvojena posebna deklaracija o zločinu u Srebrenici, već da jednim dokumentom budu osuđeni svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije.

– Ako bi se usvojile dve rezolucije, to bi onda značilo da postoje i zločini i žrtve koje su različito stepenovane – kazao je Delić.

Kostreš: Bez uslovljavanja podrške

Bojan Kostreš, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže za Danas da će ta stranka, svakako, insistirati na tome da u srebreničkoj rezoluciji piše genocid, ali i da neće sprečavati donošenje te rezolucije, i ako do toga ne dođe. „Mislim da bi bilo kontraproduktivno da uslovljavamo podršku, ukoliko u rezoluciji bude upotrebljen termin zločin“, kaže Kostreš.

Pelević: Ne zanima me mišljenje MSP

Borislav Pelević, poslanik Srpske napredne stranke, kaže za Danas da u Srebrenici nije počinjen genocid. „Bio sam ratnik i upoznat sam sa tom tematikom. Po Ženevskoj konvenciji, u Srebrenici se nije dogodio genocid, jer nisu ubijeni žene i deca, već samo muškarci. Duboko žalim i saosećam sa svim žrtvama, ali stvari se moraju nazvati pravim imenom. Mišljenje MSP me ne zanima, jer to Haški sud koji je najviše presuda doneo protiv Srba, zanemarujući zločine koje su počinili pripadnici drugih naroda“, kaže Pelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari