Desnica se sa desnicom najbolje razume, nagoveštava u intervjuu za Danas Ivan Mrkić, spoljnopolitički savetnik predsednika Tomislava Nikolića saradnju predsednika Srbije i Hrvatske. On tvrdi da je izmišljotina da Vučić nije konsultovan o učešću VS na vojnoj paradi u Moskvi, odnosno da EU nema ništa protiv toga.

– Sećam se dobro kada je predsednik Nikolić izabran, na inauguraciji su bili samo Štefan File, Filip Vujanović, Nebojša Radmanović i Milorad Dodik. Posle dve i po godine imamo šezdesetak izlazaka predsednika Republike u inostranstvo. Nikolić se sreo šest puta sa Putinom, četiri puta sa Obamom, razgovarao je sa Si Đinpingom, Merkelovom, Bajdenom, Olandom…Regionalna saradnja je jako bitna, verovatno i najbitnija, i tu se stvarno puno postiglo.

*Zbog čega mora da prođe dve i po godine, verovatno i više, da predsednik ode u zvaničnu posetu Sarajevu?

– On će već početkom junaotići u Sarajevo. Imate tu problem, prvo su se čekali izbori tamo, pa onda prethodna vlada, ako se sećate, skoro dve godine nije bila uspostavljena.

*A u Zagreb?

– Predsednica Hrvatske će uskoro da ga pozove, to je ono što ja znam. Oni su već razmenjivali poruke, sve to ide dobrim tokom. Njihovasaradnja će biti odlična.

*Zbog čega to mislite?

– Ne znam, nešto mi govori, imam 37 godina iskustva u diplomatiji, i, čini mi se, mogu to da predvidim.

*Desnica se sa desnicom najbolje razume?

– Tako je. Verovatno je objašnjenje na nekom krupnijem planu. I američki republikanci su uvek najbolje sporazume o prekidu sukoba pravili sa Sovjetskim savezom.Najtvrdokorniji republikanci napravili su odlične sporazume sa najtvrdokornijim komunistima. Ima tu nečega… Verovatno se odluke takvih lidera u javnosti dovode manje u pitanje, to je nešto psihološki i politički objašnjivo.

*Hoće li Nikolić prisustvovati obeležavanju 20 godina od genocida u Srebrenici?

– Predsednik je predlagao Izetbegoviću da odu zajedno do Srebrenice, ali i do srpskih grobova.

*Zbog čega se uvek, kada se postavi pitanje o sopstvenoj odgovornosti, pokreće pitanje odgovornosti druge strane?

– Zašto da ne pričamo o svim problemima koji se javljaju pred svakim pojedinačnim liderom u regionu? Zašto ne stavimo sve u istu ravan?

*Zašto se bavimo drugima, a ne sobom?

– Mi smo se suočili, a oni – niko ništa. Naš šef države je već bio tamo. Nekoliko puta smo se politički izjasnili o tome, suočili smo se sa tim i ljudski i politički. I sadašnji šef države je vrlo jasno rekao šta o tome misli i naš parlament takođe, i šta sad? Znači, ne vredi toliko izjašnjavanje, već zbog politikanstva treba da to stalno ponavljamo?

*Predsednik Nikolić ima teret prošlosti, bio je aktivan devedesetih, zbog toga je valjda važno da bude angažovan na tom polju?

– Predsednik Nikolić se izjasnio, zašto niko od njih to ne radi?

*To je njihov problem, ne države Srbije?

– Ne postoji diplomatija ako nema reciprociteta.

*Zar suočavanje sa prošlošću nije stvar društva i vrednosti, a ne diplomatije?

– Društvo se suočilo. Nikolić je i pred kamerama i u tekstovima izrazio žaljenje. I bilo bi nam pravedno da neko prizna – “jeste, i Srbi su ubijani”. Mi smo spremni da praštamo. Ako ne poštuješ svoje žrtve zbog političke korektnosti, onda nisi iskren čovek. Znate li vi koliko ima srpskih sinova i kćeri čiji su očevi i rođaci stradali u Sarajevu i nema reči o tome.

*Nisu Bošnjaci granatirali Sarajevo.

– Ali jesu ubijali Srbe tamo. Nisu ni Srbi koji su stradali granatirali Sarajevo, a bili su ubijani. S tim treba da se suoče oni koji su to radili. Mi da možemo da vratimo vreme, nikada ne bismo dozvolili ono što se dešavalo u Srebrenici. Možemo samo da se zgrozimo i da plačemo nad tim, ali to ne znači da ćemo zaboraviti naše žrtve. Nama je jako stalo da imamo odlične odnose sa BiH, u interesunam jeda država jača. Sa iskrenim žarom zastupamo da BiH uđeu EU.

*Kažete li to Dodiku?

– Pogrešna je predstava da mi u Beogradu govorimo njemu šta da radi. Svedoksamkada je Slobodan Milošević govorio Radovanu Karadžiću šta da radi, a ovaj kaže – “važi, važi”, i onda sve uradi drugačije. To je takav mentalitet. Nama je interes jaka BiH.

*Kako se dogodilo da Srbija i Belorusija budu jedine evropske države čije će vojske marširati u Moskvi 9. maja?

– Mi se nismo raspitivali ko će učestvovati na toj manifestaciji. Naša odluka nije bila oslonjena na informacije ili saznanje o tome ko će učestovati.

*Da li je trebalo?

– Verujem da bi tamo bilo više zastupljenosti drugih zemalja da se uviđa da su se sovjetske trupe borile i negde drugde, a ne samo u Beogradu. Oni su ovde puštali krv i ginuli. Mi smo bili rukovođeni svojim razlozima, istorijskim i današnjim. Mi imamo dobre tretmane od strane Rusije, sporazum o slobodnoj trgovini, a to nema baš svako. Odlaskom u Moskvu, mi ne izražavamo nikakav negativan odnos prema EU.

*Ranije nas nikada nisu zvali na obeležavanje jubileja, a zajedničke vojne vežbe nikada nisu izvođenje, već su počele usred ukrajinske krize i sukoba sa EU.

– EU nam ne zamera zbog odnosa sa Rusijom. Oni nas razumeju. Kažu, kada budete postali punopravni član, moraćete da vodite računa o zajedničkim interesima. Rusija je potpuno svesna da mi hoćemo da budemo deo EU i niko nam nikada nije rekao da od toga odustanemo.

*U kabinetu premijera Vučića kažu da on nije bio konsultovan prilikom donošenja odluke o učešću na paradi.

– To su obične izmišljotine. Postoji koordinacija državnog vrha, sve se radi u dogovoru. Nisu to sitnice. Ne postoji to što bi mediji voleli da otkriju. To su inače osetljive stvari. Ali, državna politika jeobjedinjena u suštinskom smislu. Tabloidi verovatno očajavaju što nema tu skandala i čuda.

*Da li bi Vučić trebalo da otputuje u Moskvu?

– Pa,on će ići u Moskvu, prihvatio je poziv premijera Medvedeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari