Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi umesto protiv Srbije, oni koji predlažu deklaraciju Evropskom parlamentu zbog puštanja na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine pred Haškim sudom, to trebalo da učine protiv Tribunala.

To je još jedan dokaz da Haški sud treba ukinuti, rekao je Dačić posle razgovora sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, uz pitanje: „Kome tribunal danas služi i zašto postoji?“

Dačić je podsetio da ni Nirnberški sud, koji je radio posle Drugog svetskog rata, nije postojao toliko godina kao Haški tribunal. Kako je objasnio, tema u slučaju Šešelja nije Srbija, jer on nije nikakav funkcioner, niti vodi državnu politiku, nego Haški tribunal – „šta je radio tolike godine, kako je dozvolio da dođe do ove situacije“. Ovde Srbija nema ni jedan milimetar odgovornosti. Mogu da donose rezolucije kakve god hoće, one se odnose na njih, konstatovao je Dačić.

Prema njegovoj oceni, Haški tribunal nije znao šta više da radi sa Šešeljem, pa ga je zbog bolesti pustio na slobodu, bez bilo kakvih uslova, što nisu učinili sa drugim bolesnim optuženicima, poput Drage Nikolića, koji ima policijski nadzor i ograničenja.

Komentarišući zahteve iz Hrvatske povodom Šešelja i njegovih zalaganja za „Veliku Srbiju“, Dačić je ukazao da i u toj zemlji ima ljudi koji pričaju o ustaštvu i zapitao da li sad i Srbija treba da u Evropskom parlamentu podnosi rezoluciju protiv Hrvatske.

Bez uticaja

Šešeljeva stranka je vanparlamentarna, nema nikakvog uticaja na politiku Srbije. Mogu da donose bilo kakve rezolucije i deklaracije, ne mogu da se odnose na Srbiju. Uostalom, Šešelj napada rukovodstvo Srbije, naglasio je Dačić.

Sabor o deklaraciji

Hrvatski parlament treba deklaracijom da osudi sramotne istupe lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine, složila se juče većina poslaničkih klubova u Hrvatskom saboru. Ideju o deklaraciji inicirala je nezavisna poslanica i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari