Delegacija Srbije koja boravi u Rio de Žaneiru na trodnevnoj konferenciji UN o održivom razvoju ima najmanje 15 članova, na put je otišla u tri različita aviona i odsela u tri različita hotela, potvrđeno je Danasu u Vladi Srbije.


Na čelu delegacije je predsednik Republike Tomislav Nikolić, a tu su i ministri spoljnih poslova i životne sredine Vuk Jeremić i Oliver Dulić, svi u proseku sa po četvoro, petoro saradnika. Dulićeve putne troškove plaćaju UN, a ostali se finansiraju iz budžeta Srbije.

Kako nam je rečeno, poseta srpskih zvaničnika samitu nazvanom „Rio+20“, iako je najavljena pre godinu dana, organizovana je u poslednji čas, zbog ovdašnjih izbora i još nejasne situacije s formiranjem vlade. To je ujedno objašnjenje za to što su predsednik i ministri otišli preko okeana posebnim komercijalnim letovima, a u Riju odseli u različitim hotelima, kao da se radi o tri delegacije.

Na pitanje zbog čega je bilo potrebno da „najmanje 15 ljudi“ ide iz Beograda u Rio, u vladi smo dobili odgovor da je to „zbog značaja tog globalnog događaja“, gde će Srbija danas imati specijalnu prezentaciju onoga što je postigla na planu razvoja zelene ekonomije, a predsednik Nikolić će sutra govoriti na plenarnom zasedanju.

Ostali smo bez odgovora na pitanje zašto novoizabrani predsednik Srbije za tri dana boravka na samitu u Riju ima ugovoren samo jedan bilateralni sastanak, s predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari